Mäktigt tyskt fack ute i strejk

Det mäktiga tyska verkstadsfacket IG Metall är ute i strejk för första gången på sju år. Löneförhandlingarna har strandat och parterna står i dag långt ifrån varandra.
Strejken inleddes på söndagskvällen när nattskiftet började på DaimlerChryslers största fabrik i Baden-Württemberg och 2 000 arbetare stannade hemma. De senaste månaderna har rapporterna om Tysklands usla ekonomi kommit slag i slag, med kulmen när EU ville dela ut en officiell varning för att den låga tillväxten närmar sig gränsen för vad EU:s stabilitetspakt tillåter. Mitt i detta kräver verkstadsfacket med 2,7 miljoner medlemmar 6,5 procent i lönehöjningar, något som många sett som en ren provokation, men IG Metall har stått på sig; under måndagen tar man ut omkring 50000 arbetare i Baden-Württemberg i strejk. Det är främst bilfabrikanterna DailmerChrysler, Audi och Porsche som kommer att drabbas till att börja med. Efter Baden-Württemberg kommer strejken att gå vidare, först till Berlin och det blir förmodligen någon gång nästa vecka. Arbetsgivarna har erbjudit 3,3 procent i lönepåslag.
Gunnar Bolin, SR:s korrespondent i Tyskland
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".