Almedalsveckan bjöd på få överaskningar

På Gotland avslutades den politiska Almedalsveckan på lördagen med tal av vänsterpartiledaren Lars Ohly. Politikerveckan underströk att arbetslösheten är den viktigaste frågan.

Den som väntat nya politiska besked under Almedalsveckan väntade förgäves. Inga nya partier lanserades, utom det påhittade kulturpartiet, och det gjordes inga avgörande utspel.

Reinfeldt skyldig storpublik svar
De borgerliga partiernas medvind märktes också här. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt lockade den största publiken och moderaternas chefekonom Anders Borg, en av ingenjörerna bakom politiken, talade på minst lika många seminarier som någon av de valda politikerna.

Moderaterna räknar med att deras politik ska leda till hundratusentals nya jobb, men även här i Visby blev de borgerliga svaret skyldigt hur den gemensamma politiken ser ut för att klara det.

Borgerlig press på fp
Fredrik Reinfeldt, som håller sitt sommartal i augusti i Vaxholm, hoppas att han då ska kunna ge konkret besked om vad de borgerliga vill med skatter och ersättningar i försäkringarna.

Kristdemokraterna, centern och moderaterna har närmat sig varandra under sommaren och pressar nu folkpartiet. En delvis moderat reträtt kommer att krävas och det verkar som att den är på väg.

Flytet för de borgerliga stördes bara av ett centerutspel om energipolitiken, som satte ljuset på oenighet inom ett viktigt område.

– Hur ska de se till att vi får en energipolitik som räddar jobben i Sverige? Den frågan ska Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Lars Leijonborg och Göran Hägglund svara på, sa Maud Olofsson.

Regeringen för bättre jobbmatchning
I det andra regeringsalternativet sa den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskog om igen att regeringen planerar en satsning mot arbetslösheten i budgeten i höst.

Hon hade inga besked om vad den innebär konkret, men idén att arbete som behöver utföras ska passas ihop med människor som vill ha arbete, lanseras som om det vore ett grepp som ingen tänkt på förut.

– Nu arbetar vi med att utforma en stor matchning mellan jobb som inte blir gjorda och människor som inte har jobb, sa Marita Ulvskog.

Missmodiga socialdemokrater som tycker att regeringen är för passiv trycker på för att regeringen ska släppa på budgettygeln och tillåta större skuld och mer utgifter i satsning på jobb. Förre finansministern Kjell Olof Feldt och den s-märkte ekonomen Assar Lindbeck, till exempel.

Finansminister Pär Nuder, som också var här, sa att läget i höst avgör.

Mp avstår från EU-utträde
Regeringens båda samarbetspartier understök båda att de vill ingå i regeringen om socialdemokraterna skulle vinna valet. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand sa klart att de gröna tänker avstå från att driva kravet på EU-utträde för att underlätta samarbetet.

Medan regeringen försöker hitta förslag som ska leda till fler arbetade timmar, driver båda samarbetspartierna arbetstidsförkortning. Vänsterpartiet med ett nytt förslag som ska gälla ett par typiska kvinnoyrken i vården först: undersköterskor och sjukvårdsbiträden.

Det understryker att det kommande valet kommer handla en hel del om att vinna de kvinnliga väljarnas röster.

Debatt bröts av Londondåden
Det mest populära seminarieämnet var hur Sverige ska klara att behålla jobben i en globaliserad värld.

Den inhemska debatten bröts av terrorattackerna i London och G8-mötet med bistånd till Afrikas fattiga, ämnen som engagerar de alternativa politiska rörelser som är allt mer på hugget i Almedalen och som också försöker blåsa liv i frågor som politikerna inte brytt sig om.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se