En man ringer i klockan på St Pancras kyrka för att kalla till minnesgudstjänst.

Kyrkorna i London öppna för sörjande

I London fortsatte polisen på söndagen sitt arbete med att försöka få fram uppgifter om vem eller vilka som låg bakom torsdagens bombattentat på lokaltrafiken, som dödade minst 49 och där över 700 skadades.

Kyrkorna har hållit gudstjänst och mer än dubbelt så många än som brukar komma har sökt sig dit. En som kom för att hedra offren var Mary Connors:

– Jag brukar gå till kyrkan annars också, men den här dagen är speciell. Jag gör det att för att hedra offren, de är i himlen nu. De förtjänade inte att dö, säger Mary Connors, en av de Londonbor som sökte sig till kyrkornas söndagsgudstjänster.

Dubbelt så många kyrkobesök
I de ljumma vindarna och det soliga vädret var det många britter som ville hedra offren för torsdagens bombattentat. Från flera kyrkor rapporteras att mer än dubbelt så många än normalt kommit till gudstjänsterna.

Här försöker nu britterna hämta kraft för att ta sig igenom den svåra tid som nationen nu går igenom.

Höga religiösa ledare från olika samfund: kristna, muslimer och judar, ska senare under söndagen tillsammans i ett uttalande uppmuntra sina medlemmar att enas i fördömandet av terrorismen.

Inga nya spår för polisen
Fortfarande har London-polisen inte presenterat några nya spår eller uppgifter från utredningen som pekar på vem som ligger bakom attacken mot kollektivtrafiken.

Men en tidigare chef för Scotland Yard, Sir John Stevens, skriver i en tidningskolumn att britterna ska vara beredda på att terroristerna kanske inte är utlänningar.

Istället, skriver han, kan de både vara födda och uppväxta i landet och som precis vilken britt som helst.

”Det vore ett önsketänkande”, fortsätter han, ”att ta för givet att terroristerma kommit utifrån.”

Birminghambor evakuerades
Dagens stora samtalsämne i Storbritannien är annars nattens evakuering av fler än 20 000 människor från landets andra största stad, Birmingham.

Efter att polisen i går kväll fått indikationer på att ett hot funnit mot Birmingham, beslutades att stadens centrala delar omedelbart skulle evakueras.

Människor tvingades lämna sina bostäder, abrupt avsluta sina lördagsnöjen och ta sig utanför evakueringszonen. Inte förrän nu på morgonen upphävdes avspärrningen och människorna, som fått tillbringa natten i tillfälliga lokaler, tilläts återvända hem.

Kritik mot nervös polis
Polisen i Birmingham hittade under natten två mystiska paket som oskadliggjordes av bombtekniker. Båda paketen visade sig vara harmlösa, och under söndagen har polisen fått ta emot kritik från allmänheten och media för att ha reagerat för starkt.

Polisen i Storbritannien är uppenbart nervös och vågar inte ta några risker. Men, försvarar polisen, ett attentat som det i London i torsdags får inte hända igen.

Johan Bratt, London
johan.bratt@sr.se

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".