Statssekreteraren Erik Bromander
Statssekreteraren Erik Bromander Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Statssekreteraren Erik Bromander sparkas efter granskning

Utredning hittade fel i Bromanders resor
0:58 min

Erik Bromander tvingas lämna sitt uppdrag, rapporterar DN. Det uppger infrastrukturminister Anna Johansson (S) för tidningen.

Erik Bromander är den socialdemokratiska infrastrukturministern Anna Johanssons närmaste medarbetare. DN:s granskning visar att han lagt betydande tid och resurser på att resa utomlands.

– Erik Bromander har gjort ett bra jobb som statssekreterare, men en statssekreterare är min närmaste medarbetare. Jag måste känna ett hundraprocentigt förtroende för honom. I den situation som är nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg än att han får lämna sin tjänst, säger Anna Johansson till Dagens Nyheter.

Bromander har rest för drygt 800 000 och fått traktamente utbetalt för ledig tid utomlands. Nu säger han att pengarna kommer att betalas tillbaka.

"Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona", uppger Erik Bromander i ett uttalande på regeringens hemsida.

Han skriver också att infrastrukturminister Anna Johansson måste kunna ha ett hundraprocentigt förtroende för honom.

"Så är det tyvärr inte längre. Därför kommer Anna Johansson att be regeringen att entlediga mig som statssekreterare i Regeringskansliet", skriver han.

Sedan Erik Bromander tillträdde efter valet hösten 2014 har han åkt på åtminstone 27 utlandsbesök, ofta långt utanför Europa till länder som Japan, Australien, Sydafrika, Brasilien, Vietnam och Kenya, skriver DN.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".