29-åriga Katarzyna blev erbjuden hjälp av en polsk läkare när hon ville göra abort. Hon skulle få tabletter som orsakade missfall, och därefter söka upp läkaren på hans sjukhusavdelning.
1 av 3
29-åriga Katarzyna blev erbjuden hjälp av en polsk läkare när hon ville göra abort. Hon skulle få tabletter som orsakade missfall, och därefter söka upp läkaren på hans sjukhusavdelning. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Kvinnor köar i Warszawa för att skriva under upprop mot skärpta abortlagar i Polen.
2 av 3
Kvinnor köar i Warszawa för att skriva under upprop mot skärpta abortlagar i Polen. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Aktivister från Central- och Östeuropa har rest till Polen för att stödja kampen för kvinnors reproduktiva rättigheter. Foto: Thella Johnson
3 av 3
Aktivister från Central- och Östeuropa har rest till Polen för att stödja kampen för kvinnors reproduktiva rättigheter. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio

Dyrt och farligt med abort för polska kvinnor

"När jag började blöda skulle jag söka upp läkaren igen"
2:09 min

Polen har redan en av Europas strängaste abortlagar och bland kvinnorna som nu demonstrerar finns många med egna erfarenheter av den svarta abortmarknaden i landet. 29-åriga Katarzyna såg till sist en abort i utlandet som sin enda möjlighet. Nu är hon skuldsatt för många år framåt.

Katarzyna darrar på rösten ibland. Men hon har bestämt sig, hon vill berätta sin historia för att hjälpa andra polska kvinnor i samma situation. Vi träffas hemma i köket i en by några mil utanför Warszawa.

På gården bor också hennes föräldrar, men de vet ingenting om det hon har gått igenom under det senaste året.

Katarzynas oänskade graviditet förde henne in i en värld där polska läkare bad henne om stora summor svarta pengar av henne för att hjälpa till med en abort och skriva falska sjukintyg. En av dem var överläkare på en stor sjukhusavdelning.

– Han förklarade hur det skulle gå till. Jag skulle få tabletter att ta hemma och av tabletterna skulle jag börja blöda. Då skulle jag uppsöka honom igen, på sjukhuset där han arbetade. Han skulle då lägga in mig som en kvinna som höll på att få missfall, berättar Katarzyna.

Men först ville läkaren ha sextusen polska zloty. Det motsvarar drygt trettontusen svenska kronor.

Det var pengar som Katarzyna inte hade. Så valde det billigare alternativet, en bussresa till grannlandet Slovakien. Men hon fick snabbt vända hem igen på grund av felaktig information. Till sist hamnade hon på en klinik i Nederländerna. Allt skedde under stort hemlighetsmakeri och till en sammanlagd nota på femtusen zloty, motsvarande elvatusen kronor.

Katarzyna tog ett banklån med tio års avbetalning, bara räntan blir i slutändan större än lånebeloppet om hon inte mot förmodan lyckas betala tillbaka allt inom ett par år.

Katarzyna är en av runt 150 000 kvinnor i Polen som varje år gör abort illegalt i hemlandet, eller reser utomlands. Bägge alternativen visar sig ofta dyra och riskabla.

Samtidigt sätter religiösa grupper allt mer press inte bara på politikerna utan på myndigheter och kommersiella aktörer i Polen. Kvinnor vittnar om stora sjukhus som vägrar utföra även lagliga aborter och apotek som vägrar sälja preventivmedel.

Just nu granskar Polens parlament ett förslag från en grupp abortmotståndare som helt skulle förbjuda p-piller och andra hormonella preventivmedel i landet.

Hela reportaget om Katarzyna och den svarta abortmarknaden hittar du här

Abortlagen i Polen

Abort är sedan 1993 förbjudet i Polen med några undantag:

  • Om den gravida kvinnans liv är i fara
  • Om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest
  • Svåra skador eller missbildningar hos fostret

Ett medborgarförslag från polska abortmotståndargrupper röstades ned av parlamentet i oktober 2016. Förslaget skulle ha inneburit ett totalförbud utan undantag och fängelse för kvinnor som ertappas med att ha gjort abort.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har uttalat planer på ett eget förslag om en skärpt abortlag.

Partiledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt avsikten främst är att kvinnor inte ska kunna göra abort på grund av svåra fosterskador eller missbildningar, ens om det står klart att barnet aldrig kommer att kunna överleva utanför livmodern.

Enligt officiell statistik utförs omkring ettusen lagliga aborter i Polen varje år.

Kvinnoorganisationer uppskattar att omkring etthundrafemtiotusen kvinnor årligen genomgår antingen illegala aborter i Polen eller reser utomlands för att få abort.

Polska kvinnor reser idag främst till Nederländerna, Slovakien och Tyskland för att göra abort. I många fall finns organiserade transporter från dörr till dörr.

En sådan abortresa till utlandet eller en abort på en svart klinik i Polen kan kosta omkring sextusen zloty, drygt trettontusen svenska kronor. Det motsvarar för många polska kvinnor, i exempelvis servicesektorn, en månadslön.

Den katolska kyrkans starka inflytande i Polen, även politiskt, ses som den främsta orsaken till landets stränga abortlag.

Hundratusentals kvinnor och män i Polen har under de senaste veckorna demonstrerat mot planerna på nya ännu strängare abortlagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".