Isabella Lövin
Miljöpartiets Isabella Lövin. Foto: John Moore/TT, Henrik Montgomery /TT

Biståndspengar i EU riskerar att användas för att hindra flyktingar

"Det är riktigt att det finns en trend"
1:43 min

Miljöpartiets Isabella Lövin, som är minister för internationellt utvecklingssamarbete, bekräftar att biståndspengar används för att hindra flyktingar från att komma till Europa. Uppgifterna kommer från Aidwatch:s årliga rapport.

– Det är riktigt att det finns en trend att man försöker villkora bistånd kopplat till migration. Då är det viktigt att säga att Sverige står upp för att bistånd ska användas för fattigdomsbekämpning och obundet och inte villkorat. Det är den linje som Sverige driver i EU, säger Isabella Lövin.

I rapporten från Aidwatch riktas kritik mot att EU nu genomför ett nytt ramverk för tredje land utanför EU.

EU-kommissionen och EU:s högsta representant i utrikesfrågor Federica Mogherini tar fram överenskommelser med fem afrikanska länder, Etiopien, Niger, Nigeria, Senegal och Mali. Meningen är att fler ska komma senare.

Enligt Aidwatchrapporten ställer EU krav på att länderna att för att få bistånd ska begränsa antalet flyktingar och ha ett fungerande återvändande för personer som nekats asyl i EU.

Isabella Lövin säger att Sverige försöker påverka andra EU-länder men att det kan vara för sent.

– Det handlar om att vi ska stödja länderna för deras ekonomiska utveckling och då finns det delar där vi är kritiska. 

Sverige kan inte stoppa det här helt enkelt?

– Det är kommissionen som utformar planerna. Vi är med i diskussionerna, men det är ingenting som kommer gå till parlamentet. Det finns ingen sådan procedur här, säger Isabella Lövin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".