Attack mot en skola i Idlib-provinsen i Syrien.
Foto: Omar haj kadour/AFP/TT

Dödlig flygattack mot syrisk skola

"Om det var avsiktligt är det ett krigsbrott"
1:31 min

I Syrien har minst 26 personer dödats efter ett flyganfall mot den rebellkontrollerade byn Haas i de nordvästra delarna av landet. En skola attackerades, enligt FN:s barnfond Unicef var 22 av de döda barn. FN uppger att det kan vara den dödligaste attacken mot en syrisk skola sen kriget började.

En blå ryggsäck med en bild av en leende Musse-pigg ligger slängd på marken, en bit bort syns en blodfläck. Filmen sägs vara från den rebellkontrollerade byn Haas i nordvästra Syrien.

Förtvivlade småflickor ropar att de vill gå till sin mamma och att skolan flygbombades. Efter attacken syns stora svampformade rökmoln. Ekot kan inte verifiera filmerna men FN:s barnfond Unicef uppger att minst 22 barn dödades.

- Om det var avsiktligt är det ett krigsbrott säger Unicef-chefen Anthony Lake.

Vita hjälmarna som är en organisation för frivilliga räddningsarbetare på rebellsidan i Syrien twittrar att det var sju flygattacker mot ett bostadsområde där det finns flera skolor. En militärkälla från den syriska armén har sagt till statliga syriska medier att "terrorister" ska ha dödats i området, men där nämns ingen attack mot skolor. Det är oklart om det var syriskt eller ryskt stridsflyg som bombade området.

Civila är oerhört utsatta för flygangreppen i Syrien från alla sidor. Mer än 300 000 personer tros ha dödats i kriget. Men också den USA-ledda koalitionen anklagas för att ha bidragit till civila dödsoffer i Syrien. Igår skrev Amnesty International i en rapport att uppemot 300 civila kan ha dödats i USA-koalitionens flyganfall mot IS-fästen i Syrien sen september 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".