Nineveprovinsens förre guvernör Atheel al-Nujaifi som avsattes efter att IS tagit Mosul.
Nineveprovinsens förre guvernör Atheel al-Nujaifi, som avsattes efter att IS tagit Mosul. Foto: TT/Johan-Mathias Sommarström. Montage. Sveriges Radio.

Turkiets inblandning i norra Irak oroar

Atheel al-Nujaifi: Det turkiska inflytandet är viktigt
2:11 min

I Irak fortsätter styrkorna i Mosuloffensiven mot IS att närma landets näst största stad. På flera av fronterna är den irakiska arméns styrkor bara kilometer från Mosul nu. Samtidigt är Turkiets inblandning i konflikten ett både hett och känsligt ämne.

Nineveprovinsens förre guvernör Atheel al-Nujaifi, som avsattes efter att IS tagit Mosul, menar att Turkiets roll är viktig både nu och för regionens framtid.

– Det turkiska inflytandet är viktigt för att balansera det iranska inflytandet säger Atheel al-Nujaifi, till Ekots korrespondent i Mellanöstern. 

Han syftar på att shiamuslimska Iran stöder och har inflytande över både de shiamuslimska miliserna som slåss sydväst om Mosul men även den shiastyrda irakiska regeringen.

Atheel al-Nujaifi är kontroversiell. Han kommer från en affärs- och politiker familj. Hans bror var försvarsminister under den förre premiärministern.

Bagdad har i dagarna utfärdat en arresteringsorder mot honom för misstänkt spioneri för Turkiet. Och han beskrivs ofta som Ankaras man i norra Irak.

Det är han som leder den 2 500 man starka styrkan norr om Mosul som tränats av Turkiet och det var han som bjöd in turkiska styrkor till Bashiqabasen.

Arresteringsordern viftar han bort som en komplott och hans anhängare anklagar Iran för att ha fabricerat bevis. Klart är att han fortfarande har stort inflytande.

Han varnar för att det iranska inflytandet i Mosul kan leda till en andra våg av våld när väl Mosul är befriat från IS.

– Om Irans och shiamilisernas inflytande i Mosul inte balanserar kommer det att innebära en andra våg av våld. Det kommer inte att ta slut.

Han själv flydde från IS 2014 och är övertygad om att IS nu kommer att besegras men han menar att det måste ske förändringar för att IS inte ska behålla sitt stöd. Han föreslår att Ninive där Mosul är huvudstad ska bli en autonom region med större oberoende från Bagdad och där de många minoriteterna får större inflytande över sina egna områden.

Hans förslag innebär större inflytande för sunnigrupper och motarbetas av såväl Bagdad som Iran. Positioneringen om vad som ska hända efter slaget om Mosul har bara börjat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".