Ericssons fabrik i Borås ligger illa till i telekomjättens sparpaket, enligt Svenska Dagbladet. Fabriken, som har drygt 800 anställda, skulle enligt SvD helt upphöra.
Ericssons fabrik i Borås ligger illa till i telekomjättens sparpaket. Foto: Adam Ihse/TT

Ericsson skär ned med frivillig avgång

Facket: Det skulle behöva ta längre tid
1:50 min

Telekomföretaget Ericsson går nu vidare med sina neddragningsplaner Sverige.

– I dag har vi tagit nya steg i den pågågående neddragningsprocessen och erbjuder anställda i Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm möjlighet att söka till ett frivilligt program, säger Karin Ronander på Ericssons pressavdelning.

Det frivillighetsprogram som Ericsson går ut med i dag riktar sig till alla anställda på tjänstemannaorterna. Företaget vill på det här sättet göra en neddragning med 1 450 personer i Stockholm, 270 i Göteborg, 150 i Linköping och 40 personer i Karlskrona. Totalt alltså drygt 1 900 personer i den stora neddragning på 3 000 anställda i Sverige som Ericsson har sagt ska ske.

– Vi har en process att anställda ska skicka först en ansökan, de kommer att få ett besked i början av december. Om man blir beviljad att delta i programmet, då har man sin sista arbetsdag på Ericsson den sista december, säger Karin Ronander på Ericssons pressavdelning.

Anställda ska erbjudas att sluta frivilligt med lön under uppsägningstiden och ett avgångsvederlag, båda varierar beroende på hur länge den anställda har jobbat på Ericsson. Dessutom finns ett försäkringsskydd för den som inte hittar nytt jobb.

De som arbetar på produktionsorterna i Borås och Kumla berörs inte av erbjudandet om frivillig avgång. Där fortsätter förhandlingarna med facket om hur neddragningen ska gå till, uppsägningar eller outsourcing till exempel.

Thomas Blidberg på facket Sveriges Ingenjörer tycker att Ericsson har stressat fram frivillighetsprogrammet.

– Vi tror mycket mer på att det här skulle behöva ta lite längre tid.

Finns det risk nu att fel människor väljer ett frivillighetserbjudande?

– Det finns de som kommer att få okej nu på att lämna med ett ekonomiskt paket, och det finns de som inte kommer få ett okej. De kanske någonstans ändå är på väg att lämna Ericsson, säger Thomas Blidberg koncernfacklig förhandlare på Ericsson.

Relaterat

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".