Delad bild: porträtt på Malmös kommunalråd i svarta kläder, id-kontroll av en kvinna i Kastrup
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill ha ett åtgärdspaket om kontrollerna blir kvar. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

(S) i Skåne pressar regeringen om id-kontrollerna vid gränsen

Snart fattas beslut om förlängning
1:52 min

Ledande Miljöpartister i Skåne vill att id-och gränskontrollerna ska upphöra nu i november. Även socialdemokrater sätter press på den egna regeringen, som inom kort fattar beslut om förlängning eller inte.

Om kontrollerna blir kvar, så anser Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att det krävs ett åtgärdspaket som förenklar pendlarnas vardag.

–  Man måste säkerställa att samma resenärer inte kontrolleras flera gånger.

– Då handlar det om att samordna det mellan dansk och svensk regering. Det måste låta sig göras, nu har gränskontrollerna varit igång under väldigt lång tid och nu kan vi inte vänta mer.

Snart fattar regeringen beslut om framtiden för de omtvistade id- och gränskontrollerna, och flera ledande miljöpartister från Skåne kräver öppet att de ska avbrytas.

En förlängning skulle få svåra konsekvenser för regionen, säger Malmös kommunalråd Nils Karlsson.

– Fortsatt ett litet helvete för gränspendlarna.

Miljöpartiets språkrör vill inte kommentera de interna kraven. Men partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm uttalar sig om kritiken från miljöpartister i Skåne.

– Jag har full förståelse för att de är kritiska, det är så klart väldigt stora problem i hela Skåneregionen när det gäller de här id- och gränskontrollerna, säger hon.

Hur skulle du reagera om det blir en förlängning?

– Jag vill avvakta den beredning som finns på regeringskansliet.

Även inom det största regeringspartiet finns det företrädare som vill att regeringen nu ska ta bort både id- och gränskontroller. SSU:s ordförande Philip Botström.

– Därför att jag i grunden inte vill se en politisk utveckling vare sig i Sverige eller Europa som bygger på ökad slutenhet mot människor som befinner sig på flykt.

De ledande socialdemokrater i Skåne som Ekot har talat med poängterar att det är regeringen som ansvarar för migrationspolitiken - och därmed för framtiden för kontrollerna. Men enligt Henrik Fritzon, regionråd i Skåne, är de mycket besvärliga för regionen.

– Det är väldigt angeläget att id- och gränskontrollerna blir så kortvariga som möjligt, för de skadar vår gemensamma arbetsmarknad som vi i dag har med Danmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".