En fokuserad kvinna som blir intervjuad
Anna Kinberg Batra Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna vill ha blocköverskridande överenskommelse i välfärden

Ardalan Shekarabi: Beskedet är positivt
1:59 min

Moderaterna vill ha nationella kvalitetskrav och krav på tillstånd för att bedriva verksamhet skola, vård och omsorg. Nu bjuder civilminister Ardalan Shekarabi in Alliansen till samtal om välfärden.

– Vi ställer höga krav på kvalitet i välfärden oavsett vem som driver den för välfärden får aldrig svika och gör den det ska man riskera att staten griper in. Det finns skolor idag där inte hälften av eleverna når godkänt, då har man svikit, säger Anna Kinberg Batra.

För att säkerställa att välfärden håller tillräckligt hög kvalitet föreslår nu moderaterna en rad åtgärder för att komma åt företag som brister i sin verksamhet. Om bristerna är systematiska och långvariga ska till slut företagens möjlighet att plocka ut vinst begränsas.

Bland annat ska skolor med för stor andel elever som inte når kunskapskraven och behörighet till gymnasiet riskera sanktioner.

För att då undvika till exempel betygsinflation ser partiledare Anna Kinberg Batra externt rättade nationella prov som en lösning.

Nu hoppas moderaterna på en bred politisk överenskommelse över blockgränserna för att reformerna ska bli verklighet.

– Jag skulle gärna se en bred överenskommelse för att Sverige så snart som möjligt får på plats höga krav på kvaliteten och hårda krav på den som sviker,  säger Anna Kinberg Batra

Har ni ändrat er gällande vinster i välfärden?

– Jag tycker man ska vara självkritisk om man ser tillbaka på friskolornas historia. Det avr vi som tog striden och införde friheten att välja skola och vård. Men vi har varit för dåliga på att ha tillräckliga kvalitetskrav, tillräcklig tillsyn och tillräckliga åtgärder när skolan sviker, svarar Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja Moderaternas förslag.

- Det finns ingenting som jag hört som ligger utanför den linje vi drivit, säger partiet ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Efter Moderaternas förslag bjuder nu civilminister Ardalan Shekarabi (S) in Alliansen till samtal om välfärden. Han välkomnar moderaternas självkritik gällande vinster i välfärden.

Relaterat

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".