Framtidens enkla deklaration behöver inte skickas tillbaka

Om några år kan inlämnandet av självdeklarationen vara ett minne blott. Skatteverket jobbar just nu på en rad förenklingar och en av dem är just att vi i framtiden inte ska behöva lämna in någon deklaration alls.

– Det finns ju ingen anledning att sluta den här utvecklingen inom förenklingssträvandet förrän en majoritet av löntagare och pensionärer inte behöver bekymra sig om deklarationer över huvud taget, säger Roland Åkerblom som utreder förenklingar i deklarationerna.

Behöver inte skickas tillbaka
I år har man kunnat deklarera via telefon, internet, SMS och att genom att skicka tillbaka deklarationen man fick i brevlådan. Ytterligare förenklingar utreds.

Den kanske största förändringen som skatteverket tittar på är det att den förenklade självdeklarationen i framtiden enbart skickas ut med sina kontrolluppgifter, och sedan – om allt stämmer – behöver man inte lämna in den.

Deklarera husköpet direkt
För den som till exempel säljer sitt hus undersöks möjligheten att deklarera affären med en gång istället för att väna i ett halvår innan man tar upp det i deklarationen.

På det sättet har man affären i färskt minne och risken att det blir fel minskar. I många fall kan man vid försäljningen även få hjälp av mäklaren som vet vilka skatteregler som gäller.

Förenklingarna tar inte slut där. Roland Åkerblom tror att privatpersoner i framtiden helt kan slippa bry sig om någon deklaration.

– Det borde teoretiskt vara möjligt att förenkla systemet inom loppet av ett par år. 2009 skulle det kunna vara färdigt om alla vill, säger han.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se