Presidentvalet i USA

Nya besvärande uppgifter om paret Clinton

1:34 min

I USA kommer i dag nya besvärande uppgifter om paret Clinton från de mängder av gammal epost som Wikileaks dagligen publicerar.

Även om Hillary Clinton nu har en stor ledning över Donald Trump i opinionsmätningarna, så är det just Wikileaksmaterialet som är det största hotet mot det som ser ut som en relativt säker Clintonseger i det amerikanska presidentvalet den 8 november.

– Blir det fler märkliga avslöjanden, ja då är det Wikileaksfaktorn som är Donald Trumps stora chans att kunna vinna valet.

Det säger i dag till tevekanalen CNN journalistlegendaren Carl Bernstein, som också skrivit en stor biografi om Hillary Clinton.

Det senaste avslöjandet är att en firma som anlitats för att från olika företag dra in donationsmiljoner till Clintons välgörenhetsstiftelse, samtidigt sett till att - ibland från samma företag - skaffa välbetalda uppdrag åt den tidigare presidenten Bill Clinton, och därmed pengar till makarna Clintons privata kassa.

Klart dubbla roller alltså, och ett arrangemang så tveksamt att det i läckt epost även kritiserats av parets egen dotter Chelsea Clinton, även hon mycket aktiv i stiftelsen.

Uppgifterna finns i den epost som Wikileaks just nu, under valrörelsens slutspurt, dagligen publicerar.

Clintonkampanjen har hittills inte velat bekräfta epostens äkthet, och har påpekat att en del av Wikileaksmaterialet kan vara fejkat i syfte att skada Clintons presidentambitioner.

Men de flesta bedömare här utgår från att eposten är autentisk, och pekar på arrangemanget som ytterligare ett exempel på att stiftelsens och familjens intressen varit alltför nära sammankopplade.

Carl Bernstein säger att det är uppenbart att Clintonstiftelsen utöver välgörenhet, och även under Hillary Clintons tid som USA:s utrikesminister, varit en väg för paret Clinton att bygga en privat förmögenhet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista