Rivning av flyktinglägret i Calais.
1 av 2
Rivning av flyktinglägret i Calais. Foto: Philippe Huguen/AFP/TT.
Rivning av flyktinglägret i Calais, Frankrike.
2 av 2
Foto: Philippe Huguen/AFP/TT.

Barn kvar i flyktinglägret i Calais – trots rivning

Hör Ekots korrespondent Margareta Svensson
1:34 min

Det finns fortfarande flyende, bland dem många barn, kvar i lägret i Calais i nordvästra Frankrike, som även kallas "Djungeln". Trots att nedmontering av byggnader och tält har påbörjats.

Hittills har omkring 6 000 människor evakuerats, men det finns fortfarande människor kvar i lägret. 

Många har tillbringat kyliga nätter i sovsäckar längs med en väg, eftersom polis hindrat folk att ta sig in i det delvis nedbrända, delvis nedmonterade lägret.

Chefen för den lokala länsstyrelsen, Fabienne Buccio, säger till nyhetsbyrån AP att de som är kvar är migranter som lockats till Calais den senare tiden från andra länder. Detta för att utnyttja erbjudandet att bussas till asylcentra runt om i Frankrike. Men erbjudandet gäller inte för dem.

Kvar i bostadscontainrar i lägret i Calais finns också omkring 1 000 minderåriga som har blivit registrerade, men som väntar på besked om vart de ska ta vägen. Brittiska myndigheter håller på att ordna med placering för omkring 200 av dem.

Enligt hjälporganisationer finns också ett hundratal barn som sover utomhus och som inte har blivit registrerade.

Många av de mellan 8 000 och 10 000 som har levt i Frankrikes största migrantläger i Calais, har också valt att inte evakueras. En del avvek redan innan evakueringen började, medan andra har tagit sig till läger på annat håll.

Bara under de senaste dagarna har omkring 3 000 kommit till centrala Paris, enligt hjälporganisationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".