Arbetsmiljöverket
Foto: Pontus Lundahl/TT, Markus Eriksson/Sveriges Radio, Fredrik Sandberg/TT

Rapport: Äldre personer en tillgång på arbetsmarknaden

Professor: Mentalt kan man nästan säga att vi blir bättre med åldern
1:54 min

Att arbeta högre upp i åldrarna är bra för hälsan. Personer med hög ålder kan dessutom vara en tillgång på arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

– Jag gör så gott som allting som har med trä att göra. Det är kök, det är dörrar, det är fönster, det är väggar, you name it. Det är rätt skönt att ha nånting att göra, det känns bra att man är behövd och så gör det ju inget att det ramlar in en och annan krona, säger Sture Werner, 67 år.

Vi lever allt längre, blir friskare och fler väljer också att fortsätta att arbeta högre upp i åldrarna.

Arbetsmiljöverket har nu gjort en sammanställning av den forskning som finns om den äldre arbetskraften. Där framgår att det finns flera hälsofördelar med att vara kvar i arbetslivet, även efter att man trätt in i pensionsåldern.

Eva Vingård är professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet och den som lett sammanställningen av rapporten.

– Arbetet är bra, dels försörjer det oss, det strukturerar det tiden, det ger oss sociala kontakter, det ger oss identitet och allt det är bra för oss som människor.

Undantaget är arbeten som är fysiskt tunga och belastande för kroppen. För den som arbetat en hel livstid med ett fysiskt ansträngande jobb kan det ur hälsosynpunkt vara bättre att sluta jobba eller byta arbetsuppgifter.

Eva Vingård menar ändå att den äldre arbetskraften i högre grad bör betraktas som en resurs snarare en belastning. Speciellt när det gäller arbeten som kräver en hög mental förmåga.

För medan den fysiska kapaciteten går ner när vi blir äldre visar forskningen att den mentala kapaciteten inte försämras nämnvärt, åtminstone upp till 70 års ålder.

– Mentalt kan man nästan säga att vi blir bättre med åldern för vi samlar på oss erfarenhet. Och om vi fortsätter att samla på oss erfarenhet blir den äldre arbetskraften en stor tillgång.

En som tänker fortsätta vara en tillgång på arbetsmarknaden är 76-årige Sture Werner.

– Det är mycket bättre än att bli försoffad, och så länge man får jobba med det man kan så är det bra. Och det tänker jag fortsätta med för det är kroppen som bestämmer när man ska lägga av, inte åldern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".