Filippinernas president i Kina.
Kinas president Xi Jinping visar vägen när Filippinernas dito Rodrigo Duterte är på besök. Foto: NG HAN GUAN

Vem vinner slaget om Sydkinesiska sjön?

Ett spel på hög nivå som drabbar lokalbefolkningen
2:14 min

Kina har hävdat sin rätt till större delen av Sydkinesiska sjön och kört bort Filippinska fiskemän. Trots det har president Rodrigo Duterte närmat sig Kina.

Men det har det inte lett till att männen åter får fiska vid de fiskerika reven vid Scarborough igen. De körs fortfarande effektivt bort av kineserna.

– Stick härifrån, stick tillbaka till Filippinerna, skrek dom och vi svarade men det här är ju Filippinerna det är ni som ska sticka tillbaka till Kina, säger fiskaren George Limuardo och visar med händerna hur kinesernas snabba små båtar omringade deras fiskebåt och sedan besköt dom med vattenkanoner.

Allt sedan 2012 har Kina hävdat att de har rätten till cirka 90 procent av Sydkineskiska havet. Det lilla korallrevet Scarborough ligger strategiskt på en mycket viktig plats då en militär utpost där skulle kunna ge flyg och radarkontroll över hela Sydkinesiska havet.

Men det ligger också endast drygt 20 mil från Filippinernas fastland.

Filippinernas förra regering vände sig 2013 till den Internationella skiljetribunalen i Haag för att avgöra tvisten. I somras kom utslaget som slog fast att Kina inte hade någon historisk rätt till det eller till andra delar av Sydkinesiska havet. Ett utslag som Kina inte brytt sig om.

Fiskemännen i San Augustin och i den andra byarna utefter kusten hade hoppats att beslutet skulle innebära att regeringen skulle se till att de åter skulle kunna fiska där. Men när Rodrigo Duterte kom till makten i somras la han om hela kursen, blev vän med Kina och vill kasta ut amerikansk militär.

Han hoppas att de filippinska fiskemännen därmed ska få börja fiska där igen. Men Tina Clemente, professor vid det asiatiska centret vid Manilas Universitet tror att inte Kina kommer lämna revet.

– Det vore väldigt dumt om vi skulle släppa reven nu när vi vunnit i Haag. Men de kanske kräver något i utbyte som kan bli värre i längden, säger Tina Clemente.

Fiskaren George Limouardo kan inte förstå den nya vänskapen med Kina.

– Varför bli vän med någon som stulit det som är vårt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".