Lugnare än väntat efter orkanen Dennis

I Florida och Alabama pågår nu uppröjningsarbetet efter orkanen Dennis, som drog in över fastlandet under söndagskvällen. I sista stund minskade orkanen i styrka och än så länge ser det ut som att skadorna är betydligt mindre än befarat.

– Saker flyter förbi. Jag har aldrig upplevt någonting sådant här, säger en kvinna i den översvämmade fiskebyn St. Marks i Florida.

Bara hustaken syns
På sina hålls sticker bara hustaken upp ur vattenmassorna i den översvämmade byn, men trots det och trots att ett dödsfall nu sägs vara bekräftat så drar stora delar av Florida och Alabama en lättnadens suck.

Orkanen Dennis blev inte den jätteorkan som experterna varnat för.

Kring en och en halv miljon människor hade uppmanats att lämna kustområdena där Dennis beräknades träffa fastlandet.

I Pensacola i Florida bad räddningspersonal de invånare som stannade i stan att med vattenfast bläck skriva sina namn på bröstet för att de lätt skulle kunna identifieras om de inte skulle klara sig.

Så illa verkar det alltså inte ha gått. Strax innan Dennis nådde fastlandet förlorade den i styrka och graderades ner till en trea på den femgradiga skalan.

Hundratusentals utan ström
Situationen i de orkandrabbade områdena är fortfarande något oklar, men det verkar som att skadorna är mer begränsade än befarat.

Ett rejält uppröjningsarbete väntar ändå invånarna på många håll när de vaknar idag.

Flera samhällen är översvämmade, hundratusentals är utan ström och skadorna på hus och andra byggnader går ännu inte att överblicka.

President Bush har förklarat Florida, Alabama och Mississippi som katastrofområden.

Anders Holmberg, Washington
anders.holmberg@sr.se