Protester mot oljeledning i North Dakota
Protester mot oljeledning i North Dakota Foto: Mike McCleary/ TT

Urbefolkningen protesterar mot oljeledning i North Dakota

En symboliskt laddad miljöfråga
1:59 min

Under natten har polisen använt tårgas, gummikulor och ljudkanoner mot demonstranterna och ett hundratal har gripits.

I den amerikanska delstaten North Dakota fortsätter urbefolkningen och miljöorganisationer att protestera mot bygget av en oljeledning.

Dallas Goldtooth pekar på sina öronproppar och säger att ljudet gör grymt ont, samtidigt som han sänder direkt på sociala medier när flera hundra kravallutrustade poliser med militärfordon skingrar människor som försöker stoppa poliserna när de ska riva tältlägren.

Dallas Goldtooth är en av de sammanlagt tusentals urfolksmedlemmar och miljöaktivister som under de senaste månaderna samlats i North Dakota för att delta i protesterna mot en oljeledning som håller på att byggas genom fyra amerikanska delstater.

Aktionen pågick i flera timmar och polisen använde alltså bland annat ett smärtsamt högt ljud för att driva bort demonstranterna från de vägar de blockerade, och från de tält som slagits upp på privatägd mark.

Det finns även gott om bilder och filmer på människor som under kvällen och natten fått i sig tårgas och som har sår och blånader från gummikulor.

Polisen säger i sin tur att minst en demonstrant avlossade skott i deras riktning och att de utsattes för stenkastning.

Motståndet mot oljeledningen i North Dakota grundar sig i att urfolk från Standing Rock-stammen menar att de sedan gammalt har avtalad rätt till marken den byggs på, mark som de betraktar som helig.

Dessutom anser de att oljeledningen hotar djur och natur, och också på sikt kan förstöra de vattentäkter som finns i området.

Protesten mot oljeledningsbygget i North Dakota har blivit en symboliskt tungt laddad miljöfråga, och flera kända politiker, skådespelare och artister har engagerat sig på urfolkens sida.

Nu på morgonen finns polis kvar på platsen och uppger att demonstranterna i huvudsak har lämnat området, medan de som protesterar mot oljeledningen säger att det bara är en tidsfråga innan de återvänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".