Den misstänkte för ut från rättssalen.
Rättegången i Borås tingsrätt inleddes mot en man som misstänks för sexbrott mot 114 barn, efter att ha lurat unga flickor att posera nakna och onanera framför sina webbkameror. Foto: Thomas Johansson/TT

Nätpedofil dömdes till sju års fängelse

Kammaråklagare Åsa Askenbäck : Jag är väldigt nöjd
1:46 min

En 47-årig man dömdes i dag av Borås tingsrätt till sju års fängelse för grova sexbrott via internet mot 110 flickor från hela landet.
Det är det hittills största fallet i Sverige, som gäller sexbrott mot barn på internet.

– Jag tror att de här flickorna som varit inblandade känner en väldigt stor upprättelse. Domen visar ju att domstolen ser allvaret i den här brottsligheten, säger advokat Margareta Esplund, som varit målsägandebiträde för 14 av de utsatta flickorna.

De flesta flickorna var mellan 12 och 14 år när de kontaktades av mannen på internet. Genom att utge sig för att vara en ung kille, eller i vissa fall en ung flicka, förmådde han flickorna att klä av sig framför webbkameran och i många fall också att utföra sexuella handlingar på sig själva.

Det här fallet började nystas upp efter att det kommit in en polisanmälan i början av 2015, som gällde två 12-åriga flickor som ofredats sexuellt av mannen på bland annat Skype. Polisen fick då tillgång till mannens Skype-ID och lyckades spåra honom.

I mannens datorer och på olika usb-minnen hittades stora mängder bild- och filmmaterial. Polis och åklagare lyckades identifiera 114 flickor från hela landet. Många av dem hade inte förstått att de blivit utnyttjade utan trodde att de haft en ömsesidig sexuell relation via internet med en jämnårig. I andra fall ska mannen ha hotat flickor att sprida filmer på dem till vänner och familj, om de bröt kontakten med honom.

Mannen döms för flera olika typer av sexualbrott mot 110 av de 114 flickor som åtalet gällde. Det handlar bland annat om grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Den omfattande utredningen har drivits av två åklagare, som hade yrkat på åtta års fängelse. Domen blev alltså sju år.

– Man kan ju konstatera att tingsrätten i huvudsak har bifallit vårt åtal men att det är några punkter de ogillat. Så vi får ju sätta oss ner och gå igenom domen och analysera om det är nånting som vi inte är nöjda med, säger Åsa Askenbäck, en av åklagarna i målet.

Den här typen av sexualbrottslighet via internet har många gånger visat sig svår att utreda. Men i det här fallet konstaterar kammaråklagare Åsa Askenbäck att man lyckats väl.

– Ja, jag är väldigt nöjd med det utredningsmaterial vi har kunnat presentera. Det har varit en bra utredning.

Den dömde mannen har erkänt en del av åtalspunkterna, men nekat till de flesta. Ekot har sökt men inte nått hans försvarsadvokat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".