Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönekrav på 2,8 procent i industrin

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 11.19
Lönekrav från industrin
(1:29 min)
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs, och Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges, då facken och arbetsgivarna på torsdagskvällen håller pressträff i Stockholm med anledning av medlarnas slutbud i industriförhandlingarna.
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs, och Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges ingenjörer. Foto: TT

I avtalsrörelsen lägger de fem facken inom industrin fram de första lönekraven i dag.

Industrifacken kräver löneökningar på 2,8 procent i ettåriga avtal, det är exakt samma lönekrav som förra året trots att facken samtidigt pekar på bättre tider.

– Det är tråkigt men klokt, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch.

Drygt en halv miljon löntagare omfattas av Industriavtalet där de fackliga företrädarna i dag lade fram sina krav i avtalsrörelsen.

Löneökningar på 2,8 procent och fortsatta avsättningar till systemet med deltidspension är de viktigaste kraven.

De fem Facken inom industrins analys av det ekonomiska läget är att produktionen på väg uppåt, att investeringarna ökar och flera indikatorer pekar också på en stärkt konkurrenskraft, enligt facken.

Ändå landade lönekravet på exakt samma nivå som i de två senaste avtalsförhandlingarna, 2,8 procent.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe förklarar varför.

– Därför att vi tar väldigt stor hänsyn till att kunna vara konkurrenskraftiga inom industrin. Vi ser också på löneutvecklingen inom Europa som inte har haft den farten som vi skulle önska. Vi har vägt av våra krav också mot den tänkta löneökningen framgent, säger han.

Industrikraven är de första i avtalsrörelsen och resultatet av förhandlingarna som ska vara klara 31 mars 2017 ska sedan styra löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Arbetsgivarna i Teknikföretagen motsätter sig fackens krav och menar att de skulle försämra konkurrenskraften.

Det tycker även Karin Johansson vd på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel som också presenterade delar av sina krav i dag.

– Redan i dag är våra arbetskraftskostnader väldigt höga i jämfört med motsvarande länder. Vi tycker inte att vi behöver öka dem överhuvudtaget, säger hon.

Hela LO kräver också 2,8 procents lönelyft, med LO-samordningens låglönesatsning innebär det 672 kronor för den som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".