datorer
Foto: Alastair Grant/TT

Professor: Lönsamhet att flytta jobb utomlands överskattas

Företagens kalkyler är ofta för enkla
1:23 min

Jobb inom IT-sektorn kan försvinna från Sverige i onödan. Vinsterna att flytta utveckling utomlands överskattas ofta, menar professor.

– Det beror på att det tar många år att få den erfarenhet som krävs för att bli fullt produktiv, säger Darja Smite, professor i programvaruteknik på Blekinge tekniska högskola.

Företag överskattar ofta vinsterna med att flytta programvaruutveckling till lågkostnadsländer, exempelvis Indien eller Kina. Bland annat eftersom dom anställda där oftast har väsentligt mindre erfarenhet än i Sverige, det kan röra sig om nyutexaminerade kontra 20-års erfarenhet. Och strävan att bli chef leder också till att anställda byter jobb oftare i dom länderna.

Företagens kalkyler är ofta för enkla, enligt Darja Smite. Man tittar framför allt på den lägre lönekostnaden, och är ofta ovilliga att erkänna att en flytt inte blivit så ekonomiskt lönsam, eller rent av en förlustaffär, jämfört med vad man från början trodde.

Anders Rune är chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, han menar att sådana problem inte ska överdrivas, och kan vara av övergående karktär.

– I början när företagen flyttade tillverkning av komponenter till lågkostnadsländer, exempelvis i Baltikum, så uppstod andra problem, som exempelvis elförsörjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".