Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Begränsad föräldrapenning för nyanlända

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 14.29
Fler ska komma ut i arbetslivet tidigare
(2:07 min)
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och utredaren Lars Arrhenius.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och utredaren Lars Arrhenius. Foto: TT

Nyanlända föräldrar som kommer till Sverige med barn som hunnit fylla två år ska maximalt kunna ta ut 100 dagar med föräldrapenning, jämfört med dagens 480 dagar. Det föreslår regeringens utredare, Ambitionen är att nyanlända snabbare ska komma ut i arbete.

– Det här kommer att vara en viktig pusselbit för att förbättra integrationen av utrikesfödda kvinnor på den svenska arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som kommer att gå vidare med förslaget.

Det var förra hösten som regeringen och de borgerliga partierna enades om en rad åtgärder med anledning av att det kom ovanligt många asylsökande till Sverige. Bland annat kom partierna man överens om att begränsa just uttaget av föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn.

I dagsläget får alla föräldrar totalt 480 föräldrapenningdagar, oavsett om barnet föds i Sverige eller kommer hit när det är lite större.

Regeringens utredare Lars Arrhenius föreslår att föräldrar som kommer till Sverige med ett barn som fyllt ett år ska få ta ut 200 föräldrapenningdagar, och har barnet fyllt två år begränsas det till 100 dagar. Detta har han landat i efter efter att ha tittat på hur många dagar i snitt som föräldrar har kvar när barnen är lite större.

– Då tycker jag att det är en rimlig lösning att de barn som kommer till Sverige får samma möjligheter att umgås med sina föräldrar som andra, säger han.

Reglerna är tänkt att börja gälla 1 juli 2017. Och gäller också för dom som kommer tillabaka efter att ha bott en längre tid utomlands.

Moderaternas socialförsäkringspolitiska talesperson Johan Forssell, tycker att det är ett steg i rätt riktning. men partiet vill gå ännu längre.

– Ja, vi tycker att den som kommer till Sverige på ett tillfälligt uppehållstillstånd ska få föräldrapenning upp till att barnet fyllt ett år, sedan ska man lära sig svenska och söka sig ut på arbetsmarknaden, säger han.

Vänsterpartiet står inte bakom den blocköverskridande migrations-uppgörelsen. Vivianne Johansson som sitter i socialförsäkringsutskottet är mycket kritisk.

– Det är upseendeväckande, att man tycker att man ska dela in människor efter hur länge man varit i Sverige. Vi tycker att försärkingen ska vara lika för alla, säger han.

Men det håller inte Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med om.

– Nu ser vi faktiskt till att regelverket blir lika för alla, i och med att utgångspunkten har varit just att man kompenseras som en normal svensk förälder har kvar, säger Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".