Irak Mosul
Foto: Johan-Mathias Sommarström

Människor hålls som mänskliga sköldar i Mosul

Handlar om tiotusentals människor
1:38 min

I Irak kommer nya uppgifter om terrorgruppen som kallar sig IS grymheter.
Enligt FN:s människorättskontor har man fått rapporter om att tiotusentals människor hålls som mänskliga sköldar i Mosul och flera hundra har dödats, rapporterar vår korrespondent på plats.

Det som alla fruktat tycks nu vara en realitet. Människor som tvingas bort från sina hem för att hållas som mänskliga sköldar.

Enligt FN handlar det om tiotusentals människor men de verkliga siffrorna är omöjliga att bekräfta.

Det kommer fortfarande mycket få rapporter ut från Mosul, det är farligt att ta kontakt med omvärlden och den som avslöjas med att inneha ett SIM-kort till en mobiltelefon straffas snabbt och brutalt med en kula i huvudet.
Av de få historier som ändå kommer ut, via telefonsamtal eller flyende människor, hör vi om hur människor tvingas bort från sina hem i Mosuls utkanter.

Vittnen har berättat om hur beväpnade män stormar in i hus och under vapenhot för med sig husens ägare. Ett vittne berättar hur en familj blev avbruten mitt i frukosten, de fick inte ens sätta på sig kläder, innan de fördes iväg.

Samtidigt dödas människor som kan utgöra ett hot för IS.
Under förra veckan kom uppgifter om att flera hundra pojkar och män dödats och slängts i massgravar i Mosuls utkanter. Nu kommer nya uppgifter om att ytterligare över 200 dödats eftersom de vägrat lyda terroristernas order, eller för att de tidigare jobbat inom de irakiska säkerhetsstyrkorna.

När nu koalitionens styrkor på allvar närmar sig Mosul kan mångas mardröm bli sann.

Att IS kommer att strida till siste man men att de kommer att ta så många civila med sig i döden som det bara går. Vad de har för planer för sina tiotusentals mänskliga sköldar kan vi inte föreställa oss, förmodligen inte ens i våra mörkaste fantasier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".