Teknikföretagens ingång.
Teknikföretagen kritiserar fackens lönekrav. Foto: TT

Arbetsgivarkritik mot fackens lönekrav

"Vi kommer att prisa ut oss från världsmarknaden"
1:38 min

Flera arbetsgivarorganisationer riktar hård kritik mot fackens lönekrav i dag på 2,8 procents lönelyft det kommande året.

Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen, varnar för att jobb kommer att försvinna från Sverige om facken skulle få igenom sina krav.

– Vi kommer att prisa ut oss från världsmarknaden på ett antal av våra varor och tjänster. Det finns andra länder som är lika konkurrenskraftiga som vi men som gör det billigare och vassare, säger han.

Fackens krav är särskilt svårsmält för arbetsgivarsidan när det kombineras med den låglönesatsning som LO vill se. Den som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska få minst 672 kronor i påslag vilket är en högre procentuell höjning än de 2,8 procenten.

Det här säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg blankt nej till.

– Inte en central del där vissa ska ha pengar i kronor och vissa ska ha i procent. Procent ska genomgående användas som ram.

Om 2,8 procent är för mycket vad är då rimligt?

– Jag tror att man kan bära ned mot 1-1,5 procents löneökningar, säger Klas Wåhlberg.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".