Val till Alltinget.
Islands parlament, Alltinget. Foto: Frank Augstein/AFP/TT

Sjukvård viktigaste valfrågan i Island

"Jag tycker 11 procent av BNP på sjukvård är rimligt"
2:31 min

Mer än var fjärde islänning har skrivit under ett upprop för kraftigt ökade resurser till landets sjukvård inför dagens val till parlamentet Alltinget.

Läkarna på Islands nationella sjukhus tvingas i dag hantera i genomsnitt dubbelt så många vårdärenden som kollegor i Sverige, enligt den kände läkaren och företagsledaren som står bakom uppropet för ökade satsningar på sjukvården.

– Arbetsbördan på Islands nationella sjukhus är mycket, mycket hög och troligen ansvarig för flera beklagansvärda olyckor som har inträffat på det sjukhuset de senaste åren, säger Kári Stefánsson.

Han är en av många som anser att isländsk sjukvård har försämrats kraftigt sedan början av 2000-talet. Tidigare i år startade han ett upprop på internet med krav om att Island ska satsa runt en fjärdedel mer pengar på sjukvård.

– Jag tycker att det är ett rimligt mål att försöka satsa 11 procent av BNP på sjukvård, punkt slut.

Mer än 25 procent av Islands befolkning har skrivit under Kári Stefánssons upprop, närmare 87 000 personer. En undersökning för några veckor sedan visade att sjukvård är den överlägset viktigaste valfrågan för islänningarna.

I valrörelsen har alla Islands partier sagt sig vilja satsa på bättre sjukvård, men även islänningar kan ha svårt att se tydliga skillnader i hur partierna vill förändra vården.

– Vi har sagt att vi ska bygga ett nytt sjukhus här i Reykjavik. Vi bygger också nya äldreboenden, runt om i landet, inte bara i Reykjavik, säger Unnur Brá Konradsdóttir, parlamentariker för det ena regeringspartiet; konservativa Självständighetspartiet.

Enligt Kári Stefánsson vill landets högerregering inte lova mer pengar till sjukvården. Därför anser han att regeringen måste bytas ut.

– Jag tycker att vår uppgift nu är att säkerställa att den här regeringen inte överlever valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".