Presidentvalet i USA.

FBI:s beslut hyllas av Trump

2:12 min

En ny affär skakar om den amerikanska presidentvalrörelsen och ökar spänningen när det bara är tio dagar kvar till valet.

FBI-chefen James Comey meddelade under fredagen att den federala polisen ska granska ny epost som kan ha relevans för utredningen av Hillary Clintons e-posthantering.

Beslutet hyllades av Clintons motståndare Donald Trump. Utredningen om hur Hillary Clinton hanterade e-post under tiden som utrikesminister är den värsta politiska skandalen sedan Watergate, det sa republikanernas presidentkandidat Donald Trump under fredagskvällen, medan hans supportrar ropade: "Lås in henne, lås in henne!"

Jessica Potter, som tillsammans med alla andra väntat på Trump i två timmar i den ljumma höstkvällen, tyckte att det var fantastiskt att FBI ska undersöka yttterligare e-post som kan ha relevans för utredningen av Clinton.
– Jag har aldrig gillat henne. Hon är äcklig och obehaglig, säger Jessica Potter, som också tycker att Clinton bör fängslas.

Nyheten om att FBI-chefen meddelat kongressen att den federala polisen ska kontrollera ytterligare epost som kan ha bäring i utredningen av Clinton, slog ner som en politisk bomb.
Trumpsidan var snabb att utnyttja tillfället i nya attacker mot Clinton, trots att det varken är känt vilka de nya uppgifterna är eller betydelsen av dem.
Clintonsidan överrumplades av beskedet och var kritiska till FBI:s agerande.

Hillary Clinton själv begärde alla papper på bordet:
– Det amerikanska folket förtjänar att få alla fakta omedelbart, sa Clinton, som noterade att FBI-chefen själv sagt i brevet till kongressen att han inte vet om den e-post han refererar till har någon betydelse eller inte.

Clinton sa sig vara viss om att FBI inte skulle ändra sin tidigare uppfattning att hon inte ska åtalas för brott för hantering av sin privata e-postserver.

FBI hittade den eventuellt nya mejlkorrespondensen i samband med utredningen av en helt annan politiker, Anthony Weiner, som tills helt nyligen var gift med en av Clintons närmaste medarbetare. Paret har, enligt medieuppgifter, delat dator och använt samma server som Hillary Clinton.

Väljarnas hjärtefrågor i USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista