Protester mot Nicolás Maduro, president i Venezuela.
En demonstrant i Venezuela håller upp en skylt som vänder sig mot president Nicolás Maduro och Diosdado Cabello. Foto: AP/TT

Få strejkade mot regeringen

President Maduro: Ingen kan få Venezuela att stanna
1:32 min

Regeringen firar i Venezuela, efter att oppositionens generalstrejk samlat långt färre personer än vad man hade hoppats.

Det var inte många som anslöt sig till protesten mot president Nicolás Maduro. Han anklagas för att försöka genomföra en statskupp i landet genom att stoppa en folkomröstning om hans styre.

– Högerns strejk har misslyckats. Hela landet arbetade på som vanligt. Ingen kan få Venezuela att stanna, bara vi om vi skulle vilja, för vi har folket på vår sida, sa president Nicolás Maduro i ett tal inför rödklädda anhängare under fredagen.

Det var oppositionen som kallade till strejken. Man protesterade mot att namninsamlingen till stöd för att hålla en folkomröstning om Maduros styre plötsligt stoppats av valmyndigheten, som i sin tur kontrolleras av regeringen. Men i de stora städerna höll många butiker öppet, vilket troligtvis hade mycket att göra med det här talet, som Maduro höll dagen innan strejken:

– De företag som stänger ner kommer tas över och förstatligas, sa president Maduro i ett TV-sänt tal, där han också meddelade att minimilönen kommer höjas med 40 procent från och med 1 november – ett försök att minska missnöjet med regeringens ekonomiska politik.

Det är inget tomt hot – sedan 2007 har 1500 företag konfiskerats av staten, och många jordbrukare har fått sin mark exproprierad. Carlos Larrazábal från den venezolanska handelskammaren sa att regeringen i stället för att hota företagarna borde åka ut för att besöka alla de fabriker som slutat fungera efter att de förstatligats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".