Jimmie Åkesson håller tal under kommundagarna i Västerås.
Jimmie Åkesson håller tal under kommundagarna i Västerås. Foto: Per Groth/TT

Åkesson sätter press på Moderaterna

"När ger Kinberg batra besked"
2:40 min

Under helgen har Sverigedemokraterna kommun- och landstingskonferens i Västerås. Partiledare Jimmie Åkesson var inledningstalare under lördagsförmiddagen och valde att återigen lägga tryck på Moderaternas partiledare.

– Nu måste Kinberg Batra berätta hur hon ska få ihop detta för det håller inte, säger Jimmie Åkesson och syftar på Moderaternas eventuella stöd från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna efter valet 2018.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach tyckte Åkessons tal påminde mycket om tidigare interna tal där han lagt vikt på media och problemen med invandring. Det som var mest förvånande enligt Furtenbach var avsaknaden av nya punkter för framtida politiken:

– Det är i stort sett samma rubriker som förra året. Det kan jag tycka är överraskande, säger Fredrik Furtenbach.

Jimmie Åkesson uttryckte också kritik mot planerna på framtida storregioner.

– Det kommer innebära att besluten flyttas allt längre bort från medborgarna, säger han.

Återigen visade Åkesson en besvikelse över att partiet, trots sin storlek, inte fått det inflytande som han tycker är rimligt. Han gör tydligt att för SD:s stöd åt andra partier krävs att deras politik får göra avtryck. Annars kan det gå som i Gävle där man ett år efter valet röstade på Alliansens budget.

– Vi fällde ett nästan 100-årigt socialdemokratiskt styre, säger han.

Relaterat

Mer om Sverigedemokraterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".