Bildmontage av en man i en röstlokal samt en isländsk flagga.
1 av 3
Piratpartiet ligger bra till att bli största parti i en kommande vänsterregering, enligt opinionsundersökningar. Foto: Frank Augstein/AP/TT, Brynjar Gauti/AP/TT
Porträtt på Pawel Bartoszek.
2 av 3
Liberala Viðreisn är redo för att sätta sig i en isländsk regering, säger Pawel Bartoszek till Ekot. Men han vill undvika samarbete med partierna längst ut till vänster och höger. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Porträtt på Jón Hjörtur Brjansson.
3 av 3
En av Reykjaviks många osäkra väljare, studenten Jón Hjörtur Brjansson, lutar åt att rösta på Piratpartiet vid dagens val. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Nya liberaler kan avgöra valet på Island

2:00 min

I förmiddags öppnade vallokalerna på Island. De senaste opinionsmätningarna pekar mot att Islands nuvarande högerregering kommer att bli bortröstad, troligen till förmån för en vänsterkoalition med Piratpartiet som största parti.

Men det kan också bli så att ett helt nytt liberalt parti blir avgörande för hur Island ska styras framöver.

Pawel Bartoszek står i en talarstol och presenterar sig för potentiella väljare. Han representerar Viðreisn, "Återupprättande" på svenska, ett nytt liberalt parti som bildades för knappt ett halvår sedan, men som enligt opinionsmätningarna lär få runt 10 procent i dagens val.

Viðreisn består i hög grad av utbrytare från konservativa Självständighetspartiet, och enligt Pawel Bartoszek kommer hans nya parti knappast gå i koalition med Islands nuvarande högerregering efter valet.

– Självständighetspartiet är inte vårt första val när det gäller att bilda koalition, säger han. 

Viðreisn är betydligt mer EU-vänligt än båda de nuvarande regeringspartierna. Det nya liberala partiet är även för mer marknadslösningar när det gäller Islands viktiga och hårt reglerade fiske och jordbruk.

Jón Hjörtur Brjansson är en av många tveksamma väljare i Reykjavik. Fast han vet att han vill bli av med den nuvarande högerregeringen.

– Ja, det vill jag! Kanske att jag ska rösta på Piratpartiet? Jag gillar många av deras synpunkter.

Just Piratpartiet ligger bra till att bli största parti i en kommande vänsterregering, enligt de senaste opinionsundersökningarna. Men två av fyra mitten-vänsterpartier ligger farligt nära 5-procentsspärren och riskerar att halka ur det isländska parlamentet Alltinget. Om så sker kan liberala Viðreisn bli vågmästare.

Pawel Bartoszek vill helst se en mittenregering utan partierna längst ut på både vänster- och högerkanten. Viðreisn tycker att det är värt att gå in i en ny regering, även om det lär innebära svåra kompromisser.

– Att gå in för att förändra är definitivt det vi vill göra. Så jo, det vore värt det, utan tvekan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista