En shiaflagga pryder en av den irakiska arméns lastbilar.
En shiaflagga pryder en av den irakiska arméns lastbilar. Trots att en irakisk general förnekat att det förekommer shiaflaggor på arméns fordon är de ymnigt förekommande vid Mosulfronten. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Kontroversiell shiamilis deltar i slaget om Mosul

Deltagandet väcker oro bland människorättsgrupper
2:07 min

Iraks kontroversiella shiamiliser har i dag på allvar gett sig in i slaget om Mosul genom att inleda en attack mot en stad väster om Mosul, bland annat i syfte att skära av IS försörjningslinje från Syrien.

Iraks premiärminister har tidigare lovat att shiamiliserna inte ska tillåtas gå in i Mosul tillsammans med regeringsarmé, för att undvika sekteristiska spänningar med Mosuls sunnimuslimska befolkning.

Shiamiliserna har inlett en offensiv för att befria Tal Afar från IS och därmed stärka belägringen av Mosul. Tal Afar, som före IS invasion var en shiamuslimsk stad, ligger väster om Mosul. Iraks arme och kurdiska peshmergastyrkor har hittills koncentrerat sig på byar öster, söder och norr om Mosul, men om IS förlorar Tal Afar går de miste om försörjningsleden mot Syrien. Det skulle också försvåra för IS-ledare att fly från Mosul till Raqqa i Syrien.

Enligt en talesperson för Hashd al Shaabi – de samlade shiamiliserna, har 10 byar runt Tal Afar intagits.

Men shiamilisernas deltagande i offensiven är kontroversiell och väcker oro stor bland människorättsgrupper. Vid tidigare militäroperationer mot IS i Irak har shiamiliserna genomfört brutala hämndaktioner mot sunnimuslimer och Iraks premäirmininster Haider al Abadi har lovat att de inte ska få tillstånd att gå in i själva Mosul.

Men även utan shiamiliserna domineras Iraks regeringsarmé av shiamuslimer, som inte alls sällan låter shiaflaggor vaja på stridsvagnar, pansarfordon och militärlastbilar – något som både retar upp och oroar Iraks sunnimuslimer, som känner sig diskriminerade av centralmakten i Bagdad.

Shiamilisernas närvaro är också ett viktigt skäl till att det sunnimuslimska grannlandet Turkiet krävt att få en större roll i Mosuloffensiven, för att säkra sunnimuslimska intressen i Mosul. Turkiets krav har avfärdats och hånats som Erdogans Ottomanska storhetsvansinne.

Shiamiliserna i Irak meddelade också i dag att de planerar att gå över gränsen för att hjälpa Assad i Syrien efter att Irak rensats på IS-krigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".