Bildmontage av FBI-chefen James Comey och en dator.
Många vill nu att FBI:s chef omedelbart ska släppa de mejl som har relevans för Clintonutredningen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT, Marcio Jose Sanchez/AP/TT
PRESIDENTVALET I USA

FBI-chef krävs på svar om varför han vill granska Clintons e-post

Har Comey sagt A, måste han säga B
1:30 min

I USA ökar trycket på FBI-chefen James Comey att skapa klarhet om varför han vill granska ny e-post som kan vara relevant i en tidigare utredning av Hillary Clinton.

Efter gårdagens politiska överraskning, att FBI beslutat att granska ny e-post som kan ha betydelse för den redan avslutade utredningen om Hillary Clintons e-posthantering som utrikesminister är FBI-chefen James Comey utsatt för stark press: Dels att berätta vad det handlar om, dels för att ha agerat så nära inpå valet.

Frågorna om vad FBI har hittat och vilken betydelse det har eller inte kommer från båda kampanjerna, från allmänheten, från opinionsbildare och från ledarsidor, oavsett politisk koppling.

För ovanlighetens skull är Hillary Clinton, Tim Kaine, Donald Trump och Mike Pence överens – att FBI omedelbart ska släppa de mejl som har relevans för Clintonutredningen. Har Comey sagt A, måste han säga B. Han kan inte bara lämna det som det är.

Informationen i Comeys brev till kongressen om den nya e-postupptäckten är kryptisk och FBI-chefen kan inte säga när polisen kan vara klar med granskningen av breven – som enligt flera medier dök upp när FBI granskade en annan politiker, Anthony Weiner, som var gift med en av Clintons nära medarbetare.

Oavsett om de nya uppgifterna visar sig vara helt irrelevanta i relation till Hillary Clinton eller motsatsen, sätter de återigen strålkastarljuset på hennes e-posthantering, vilket kampanjen önskade minst av allt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".