Generalsekreterare Elisabeth Dahlin på Rädda Barnen.
Vi har fått allvarliga rapporter, säger Elisabeth Dahlin.

Rädda Barnen polisanmäler våld mot barn på fritidsgård

"Det är väldigt otrevliga scener"
2:02 min

Rädda Barnen har lämnat in en polisanmälan mot Ungdomens Hus i Rinkeby utanför Stockholm för våld mot barn. Personal på fritidsgården anses också uppmuntra en våldskultur.

-Det vi har fått reda på är att personalen använder våld mot barn för att disciplinera eller bestraffa dem, säger Elisabeth Dahlin som är generalsekreterare på Rädda Barnen.

-Vi arbetar med barn i området och har fått väldigt allvarliga rapporter. Föräldrar har kontaktat oss.

Dahlin berättar att hon under hösten också fått se flera filmer från kommunalt drivna Ungdomens Hus i Rinkeby på hur barn hetsats att slåss mot varandra.

– Det är väldigt otrevliga scener. Det är barn som utan huvudskydd eller tandskydd släpps upp i en boxningsring där anställda på Ungdomens Hus och andra står och hejar och hetsar.
– Det är inte boxning, det är slagsmål. Det är hårda slag mot huvudena, och det är barn i femtonårsåldern som utsätts för det här, säger Dahlin.

Även stadsdelsdirektören i Rinkeby-Kista Patrik Derk har sett en av filmerna.

– Det jag ser på filmen, med min kunskap, är olämpligt, men jag kan inte boxning. Men det är tillräckligt för att vi stänger av den verksamheten, säger han.

Sedan polisanmälan gjordes av Rädda Barnen för en vecka sedan har personalen intervjuats av stadsdelsförvaltningen och bemanningen har förstärkts på Ungdomens Hus.

En extern utredning av vad som har hänt ska också göras, uppger Dagens Nyheter. Stadsdelsdirektören Patrik Derk hoppas kunna få klarhet i om personal på fritidsgården verkligen varit våldsam.

– Det måste vi utreda, men när vi intervjuar personalen är det inte den bilden vi får, säger Derk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".