Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet ler stort när prognoserna efter valet kommer.
Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet ler stort när prognoserna från valet kommer. Foto: Frank Augstein

Kan bli svårt att bilda regering i Island

1:16 min

I natt avslutades parlamentsvalet i Island. Resultatet tyder på att det kan bli svårt att bilda regering i landet, och att ett helt nytt liberalt parti kan bli vågmästare. Valet gick oväntat dåligt för det isländska Piratpartiet, som väntades få runt 20 procent.

– Jätteroligt, det har varit en berg- och dalbana, men också en helt ny och annorlunda valkamp, säger Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir från liberala Viðreisn.

Partiet, vars namn betyder "Återupprättande" på svenska, bildades så sent som i maj i år, men får ungefär 10 procent av rösterna. Det nya partiet kan få en vågmästarroll eftersom varken den nuvarande högerregeringen eller vänsteroppositionen får majoritet i parlamentet Alltinget.

Enligt opinionsmätningar väntades Piratpartiet få runt 20 procent, men med ca 80 procent av de verkliga rösterna räknade verkar piraterna få nöja sig med 14,5 procent.

Desto bättre har det gått för ett av de nuvarande regeringspartierna, konservativa Självständighetspartiet, som tycks få 29 procent.

– Vi kände de senaste dagarna att vi fick vind i seglen, säger Självständighetspartisten Óli Björn Kárason till RÚV.

Han tror att partiledaren Bjarni Benediktsson kommer bli Islands nästa statsminister, men den nuvarande koalitionspartnern Framstegspartiet har förlorat mer än hälften av sina Alltingsplatser jämfört med valet 2013. Det innebär alltså att den nuvarande regeringen inte har majoritet, så det är upplagt för tuffa regeringsförhandlingar i Reykjavik.

Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson meddelar att han avgår efter lördagens val. Beskedet är inte oväntat.

– Det är i enlighet med författningen som min avskedsansökan nu lämnas in och att jag sedan kommer att tillfrågas att stanna i tjänst till dess att en ny regering har formats, säger Sigurdur Ingi Johannsson, som leder Framstegspartiet, på en presskonferens i Reykjavik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista