Fyra personer i en familj, två vuxna och två barn, har omkommit i en lägenhetsbrand i Karlstad
Fyra personer i en familj, två vuxna och två barn, har omkommit i en lägenhetsbrand i Karlstad Foto: David Hårseth/TT

Orsaken till dödsbranden fortfarande oklar

"De var delvis brännskadade"
2:31 min

En familj med två vuxna och två små barn omkom i en lägenhetsbrand i Karlstad tidigt på söndagsmorgonen.

En krisgrupp är nu på plats i bostadsområdet. Monica Nyqvist ingår i ledningsgruppen för krishanteringsorganisationen Posom.

– En del är i väldigt svår chock. En del barn leker här på gården och funderar på vad som har hänt. Jag vet ju inte i nuläget hur mycket de har sett och hört, säger Monica Nyqvist..

Det var en granne som upptäckte sot runt dörren till lägenheten, som ligger på bottenvåningen i bostadsområdet Romstad i Karlstad. Sedan sågs även rök och eldslågor genom fönstret, och 112 larmades. Björn Johansson på Räddningstjänsten berättar om insatsen.

– Vi åker dit och påbörjar en insats invändigt via rökdykning. Påträffrar fyra personer i lägenheten, som tas ut. Alla är medvetslösa, livlösa när vi får ut dem. Sedan påbörjas återupplivningsförsök och de förs till bort i ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad.

Men inget liv kunde räddas, bekräftar Jörgen Johansson, överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det var svårt, framför allt rökskadade men också delvis brännskadade och visade inga livstecken. Återupplivning pågick på de två barnen och den ena vuxna. Den fjärde personen förklarades död på brandskadeplatsen.

De omkomna barnen var fyra och fem år gamla. Dessutom finns det en 15-årig dotter i familjen, men hon sov över hos en kompis den här natten.

Vad som orsakade branden är ännu inte känt och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. I morgon gör den tekniska undersökningen.

Det många undrar över är förstås om det inte fanns någon brandvarnare i lägenheten, eller om den inte fungerade. Bostadsfastigheten ägs och förvaltas av Fastighets AB L E Lundberg, var vice vd, Roger Ekström, försäkrar att det finns brandvarnare i alla deras lägenheter.

– Det finns en brandvarnare i varje lägenhet i våra fastigheter, och det är med så kallade tioårsbatterier, det vill säga de har en livslängd på ungefär tio år. När batteriet börjar ta slut så ger den ifrån sig pipsignaler och varnar för att batteriet eller hela brandvarnaren behöver bytas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".