Jordbävning i Italien
Jordbävning i Italien Foto: AP/TT

Kraftigaste jordbävningen sedan 1980 i Italien

Mirakulöst få skador
1:36 min

Jordbävningen som drabbade Italien i morse är den kraftigaste som drabbat landet sen 1980. Ändå verkar det som att det – mirakulöst nog – framför allt är materiella skador. Ett tjugotal personer är skadade men ännu finns inga rapporter om döda.

Jordbävningens epicentrum var i ett område av Italien som redan är hårt drabbat.

Tv-bilder visar byggnader som rasar och förvandlas till grushögar och byggnadsdelar som ligger som plockepinn på marken. Framför den medeltida basilikan San Benedetto i Norcia, knäböjer människor framför den enda vägg av byggnaden som står kvar.

Jordbävningen som hade magnituden 6,5 är den värsta som drabbat Italien sen 1980. Ändå finns än så länge uppgifter om bara ett fåtal skadade. Evakueringen till säkrare byggnader började redan vid jordbävningen som drabbade samma område i torsdags.

Betydligt fler är chockade och stressade. Flera efterskalv har fått marken att skaka under dagen och i allas medvetande finns den stora jordbävning som drabbade Amatrice längre söderut i augusti i år, där 300 människor dog.

Italien är hårt drabbat av jordbävningar på grund av att kontinentalplattorna under marken är oroliga. Landet dras isär när en jordbävning inträffar och skalven får stor räckvidd. Dagens skalv har orsakat sprickor i äldre byggander så långt bort som i Rom, 20 mil bort.

Italiens premiärminister Matteo Renzi sade tidigare i dag att allt som skadats ska byggas upp igen, det gäller såväl bostäder och arkitektur av stora konstnärliga värden.  Det som byggs upp bör också byggas säkrare.

Italien har redan vänt sig till EU:s solidaritetsfonder för att be om ekonomisk hjälp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".