Glädje och besvikelse över avtal mellan EU och Kanada

1:35 min

Till slut kunde EU och Kanada i dag skriva under det stora handelsavtalet som de senaste veckorna varit hotat. EU-toppolitikerna var märkbart lättade efteråt.

– Vi gjorde det, utbrast EU:s utrikeschef Federica Mogherini när hon tillsammans med bland andra handelskommissionär Cecilia Malmström och den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau poserade framför kamerorna, strax efter att avtalet skrivits under.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker beskrev det som en mycket viktig dag för EU. Han pekade på att det pågår ytterligare omkring 20 viktiga förhandlingar om handelsavtal.

– Det här sätter en global standard för avtalen, ansåg Juncker.

Enligt EU innebär Ceta-avtalet att de flesta tullavgifterna mot Kanada försvinner. Det kan göra att handeln ökar med omkring hundra miljarder kronor per år och att många nya jobb skapas, tror avtalets förespråkare.

Skeptikerna oroar sig däremot för att miljöfrågor ska prioriteras ned. Det var bland annat därför som den belgiska regionen Vallonien fram tills i går motsatte sig avtalet.

EU tvingades i torsdags lova Vallonien att det skiljedomssystem som är en viktig del i avtalet ska prövas av EU-domstolen. Först då gav Valloniens parlament tummen upp så att Belgien som sista land kunde godkänna avtalet. Skiljedomar kan bli kostsamma för länder och regioner som till exempel fattar miljöbeslut som påverkar gjorda investeringar av företag.

Ceta-avtalet börjar gälla preliminärt från årsskiftet men kan fortfarande stoppas framöver om enskilda länder inte godkänner det i en formell process de kommande åren.

Många beskriver avtalet med Kanada som en liten förrätt inför TTIP, handelsavtalet med USA, som ska slutförhandlas med den amerikanska regering som Donald Trump eller Hillary Clinton ska leda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista