Den 81-årige generalen Michel Aoun kan bli presidenten.
Den 81-årige generalen Michel Aoun kan bli president. Foto: Mohammed Zaatari/TT

Libanon får ny president

81-åriga generalen Michel Aoun får stöd av rivaler
2:11 min

Libanon har varit utan president i två och ett halvt år. Parlamentet har misslyckats med att utse en ny president 45 gånger. Men nu väntas det bli verklighet. Det handlar om den 81-årige generalen Michel Aoun.

Idag väntas Libanons parlament utse en ny president, en kristen general som ingår i en allians med shiamuslimska Hizbollah. Men, osannolikt nog, har general Aoun nu stöd av alla tidigare fiender, trots att han är allierad med Hizbollah och Syrien.

Valet av Aoun ses som en seger för Syrien/Iran i den regionala maktkampen mellan Iran och Saudiarabien. 

Den 81-årige kristne generalen, Michel Aoun, är en av många libanesiska politiker som beskylls för flipfloppande kappvändarpolitik. 1989 startade han Libanons så kallade befrielsekrig mot Syrien, han misslyckades och Syrien tvingade honom att gå i exil i Frankrike. Idag är Aoun allierad med syrienstödda Hizbollah och därmed en av den syriska regimens favoritkandidater till presidentposten.

Men det som gjort valet av Aoun möjligt är att han nu får oväntat stöd av sina politiska rivaler i Libanon, det antisyriska blocket, främst sunnimuslimske Saad Hariri, som tvingat anpassa sig till rådande realiteter.

Saad Hariri är uppbackad av Saudiarabien. Han ger Syrien skulden för mordet på pappan, den förre premiärministern Rafik Hariri, som var en av världens rikaste män när han mördades. Men Saad Hariri har drabbats av både ekonomiska och politiska bakslag, och när han nu ger sitt stöd till Aoun hoppas han i gengäld utses till premiärminister.  I den maktdelningsöverenskommelse som träffades i Libanon efter inbördeskriget ska presidenten vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.

Saad Hariri är inte den ende av Aouns tidigare fiender som nu ger sitt stöd för den kristne generalen. I raden finns även den Samir Geagea, en tidigare blodig rival, och drusledaren Walid Jumblat, som också han anklagat den syriska regimen för att ligga bakom mordet på pappa Walid Jumblatt på 70-talet, men som sedan dess många gånger pendlat fram och tillbaka i sin relation till Syrien. 

Om inget oväntat inträffar de närmaste timmarna, väntas den hizbollah-allierade kristne generalen Michel Aoun utses till Libanons president när parlmanetet samlas idag vid lunchtid. I den stora regionala maktkampen mellan Saudiarabien och Iran, är detta en seger för Hizbollah, Syrien och Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".