En man tar en turkisk tidning
1 av 2
Kolumnist på tidningen har gripits av turkisk polis Foto: Ozan Kose/TT.
Bildmontage av Johan-Mathias Sommarström och en man som protesterar med en tidning i handen.
2 av 2
Demonstranter håller upp dagstidningar i protest mot gripanden i Turkiet. Foto: Ozan Kose/AFP/TT, Sveriges Radio

Turkisk chefredaktör gripen av polis

Johan-Mathias Sommarström om gripanden
2:03 min

I Turkiet har chefredaktören för oppositionstidningen Cumhuriyet gripits, enligt flera turkiska medier. Samtidigt har andra chefer och redaktionspersonal fått sina hem genomsökta.

– Det var en gryningsräd tidigt i morse där ytterligare journalister har gripits, bland annat chefredaktören för den sekulära, vänster-mittenorienterade tidningen Cumhuriyet som är en av de allra äldsta tidningarna i Turkiet, och som vågar vara kritisk mot regeringen. Den är känd för sina grävande reportage – tidigare medarbetare där har också stått åtalade just för sina grävande reportage som har avslöjat felaktigheter begångna av den turkiska staten, säger Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström. 

Nu är det totalt tretton personer i tidningens ledning som har anhållits, något som skapat både oro och förvirring i journalistkåren i Turkiet, enligt Johan-Mathias Sommarström. 

Gripanden av journalister är något som har pågått under flera år, men som accelererat sedan den misslyckade kuppen i juli, enligt Reportrar utan gränser. 

– Det är ett systematiskt arbete från Erdogan att tysta alla former av oliktänkande och där är medierna en av de största fienderna, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för den svenska sektionen.

Polisen ska också ha genomfört husrannsakan hos flera tongivande skribenter och chefer på tidningen, som är Turkiets största oppositionella dagstidning.

– Det handlar om att man gör processerna väldigt offentliga. Det är lika viktigt att skrämma journalister som fortfarande har en redaktion att gå till som att faktiskt sätta människor bakom lås och bom. Självcensur blir det sätt man försöker kontrollera debatten på, säger Jonathan Lindqvist på Reportrar utan gränser.

Tillslagen sätts i samband med myndigheternas jakt på kopplingar till predikanten Fetullah Gülen, som bor i USA och som anklagas för att ligga bakom ett kuppförsök i Turkiet i somras.

– Regeringskritiker säger att det här är ett sätt att tysta oppositionen, medan regeringen själv säger att det här är ett sätt att få bukt på terrorismen och de som låg bakom kuppförsöket i mitten av juli. Enligt de som bedriver förundersökningarna finns det bevis i någon form för att alla som grips har haft kopplingar till güleniströrelsen, eller har kopplingar till terrorstämplade kurdiska rörelser, rapporterar Johan-Mathias Sommarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".