Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Hexagon

Ola Rollén häktad för insiderhandel

Erik Keiserud: Min klient är oskyldig
1:39 min

Hexagons vd Ola Rollén är häktad – han utreds i Norge för misstänkt insiderhandel.

Enligt ett pressmeddelande från Rolléns advokater Christian B. Hjort och Erik Keiserud figurerar Hexagons vd Ola Rollén i en norsk utredning avseende misstänkt insiderhandel.

Rollén häktades i Norge i lördags. Han greps i Stockholm i onsdags, den 26 oktober och utlämnades av svenska myndigheter två dagar senare – på fredagen, uppger norska Ekobrottsmyndigheten för Ekot.

Rollén nekar till brott.

Misstankarna grundar sig i investeringen i Next Biometrics. Ola Rollén är delägare i företaget Greenbridge Partners som i sin tur köpte 284 000 aktier i det norska företaget Next Biometrics ASA i oktober förra året. Hans advokater medger att köpet ägt rum. Men Ola Rollén nekar enligt sin advokat bestämt till brott.

– Han säger att han absolut inte haft någon insiderinformation, och att köpet skett helt enligt börsens regler, säger advokaten Erik Keiserud.

Han är häktad i minst en vecka, enligt advokaten.

– Han har brev-, besöks- och mediaförbud, säger åklagare Marianne Bender vid norska Ekobrottsmyndigheten till Ekot.

Enligt Bender har Rollén häktats då det finns risk att han försvårar utredningen och han är på fri fot.

Men advokaten Erik Keiserud menar att häktningen är alldeles för tuff åtgärd. 

– Min uppfattning är att det inte är nödvändigt att Ola Rollén är häktad, säger han. 

Det finns ingen koppling till verksamheten i svenska mätteknikbolaget Hexagon, enligt ett pressmeddelande från Melker Schörling AB, huvudägare i Hexagon.

Melker Schörling, styrelseordförande i Melker Schörling AB, säger i en kommentar att han tagit del av informationen. 

– Jag har fullt förtroende för Ola Rollén. Under sexton år av gott samarbete har jag aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme.

På måndagsmorgonen efter beskedet sjönk Hexagon på börsen. En kvart efter börsens öppnande, klockan 09.15, hade värdet rasat med omkring 5 procent. Vid 11-tiden var tappet 7,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".