Ny fransk premiärminister

Frankrikes omvalde president, den konservative Jacques Chirac, utsåg i dag liberalen Jean-Pierre Raffarin till ny premiärminister efter socialisten Lionel Jospin som lämnade in sin och sin regerings avskedsansökan i dag.
Den nye premiärministern Raffarin har tidigare varit minister med ansvar för småföretagsfrågor. Hans företrädare, Lionel Jospin, avgick idag som en direkt följd av hans tidigare misslyckande i presidentvalskampanjen där Jospin konkurrerades ut av den högerextreme Jean Marie Le Pen. 82 procent stödjer Chirac Det var igår som Jacques Chirac vann det franska presidentvalet med en segermarginal som är den största i Frankrike genom tiderna. Omkring 98 procent av rösterna har räknats och Chirac har fått drygt 82 procent. Motkandidaten, högerextremisten Jean Marie Le Pen har fått nästan 18 procent. Segern firades på Place de la Republique i centrala Paris. Ropen steg mot den grå skyn när segraren, den omvalde presidenten Jacques Chirac igår kväll gick upp i talarstolen vid Place de la Republique i centrala Paris. Nöjd men allvarlig Chirac såg mycket nöjd ut, men han var också allvarlig. Budskapet har gått fram, förklarade han, underförstått: jag har förstått att det finns mycket frustration, mycket missnöje i republiken och jag ska under den kommande perioden göra stora ansträngningar för att angripa det. Frankrike sa alltså i går kväll ett kompakt nej till högerextremism och främlingsrädsla, Le Pen samlade betydligt färre röster än många trott. Och, som många förklarade vid Place de la Republique, det vi sett i helgen var till stora delar en folkomröstning om ja eller nej till Le Pen. Folkfest Valdeltagandet var cirka 80 procent, vilket var ungefär som i slutomgången till det förra presidentvalet. Och Place de la Republique blev igår kväll rena folkfesten, med massor av franska flaggor. Eftersom le Pen ofta haft den blå-vit-röda på sina möten blev det här ett sätt att försöka vinna tillbaka flaggan till den politiska mittfåran. Manifestation av mångfald Musikunderhållningen bestod till stora delar av musik från andra länder. Vilket blev ytterligare en manifestation för mångfald, påfallande många som gungade med i rytmerna var också mörkhyade och såg ut att komma från andra kulturer. De uppträdde igår kväll som segrare och sken i kapp med Jacques Chirac.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".