Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Chatta om Ekots granskning av sexsomni i våldtäktsmål

Ekots reporter Emelie Rosén svarar på frågor om sin granskning av hur svenska domstolar hanterar uppgifter om sexsomni i våldtäktsfall. I flera rättegångar har den misstänkta hävdat att han våldtagit i sömnen.


Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna till chatten med Emelie Rosén. Medan ni lyssnar på reportaget i Studio Ett ska vi försöka besvara era frågor.

17:13, 2 November 2016


Lars Lindqvist: Om det går att skylla på att man sov, gäller det också om man knivmördar tex sin partner i sängen.

Emelie Rosén, Ekot: Ah. Det kan låta konstigt men så är det faktiskt. Om rätten anser att det i det specifika fallet är möjligt att en person sov när personen mördade någon annan så skulle personen frias. Men mig veterligen finns inget sånt fall.

17:13, 2 November 2016


Neutral: Borde inte en misstänkt kunna studeras på en sömnklinik? Då vet man ju säkert om det stämmer.

Emelie Rosén, Ekot: Det här råder det delade meningar om bland forskarna. En person kan ha sömnstörningar som möjliggör sexsomni men där sömnstörningarna bara dyker upp ibland. Så studeras personens sömn bara ett par nätter kan det bli missvisande.
Samtidigt görs sådana laboratoriestudier vid rättsfall ibland i andra länder, som i Frankrike och Kanada.
Det kan hjälpa sannolikhetsbedömningen men inte ge några hundraprocentiga svar alltså.

17:17, 2 November 2016


PIA: Jag förstår inte granskningen.Av 18 fall är 10 fria dvs ingen våldtäkt.5 fria pga sexsomni. 3 fällda. Är detta korrekt?

Nils Lindström, Ekot: Hej Pia. Emelie har kollat på totalt 18 rättsfall där en våldtäktsanklagad hävdat att han sovit. Tio av dessa har friats, och av dessa är det fem fall där mannen friats enbart på grund av att han kan ha sovit under övergreppet. Läs gärna mer om granskningen här: http://t.sr.se/2fD9txl

17:20, 2 November 2016


Anne: Snälla, ställ EN intelligent fråga : ÄR SEXSOMNI BUNDET TILL Y-KROMOSOMEN? Om inte VARFÖR är det bara män som drabbas av denna störning?

Emelie Rosén, Ekot: Det finns exempel på sexsomni hos kvinnor, då gäller det onani. Men enligt forskningen är det ovanligare hos kvinnor. Och jag har inte hittat något svenskt rättsfall med en kvinna som hävdar sexsomni.

17:21, 2 November 2016


Helena : Har det i granskningen av domstolsfallen någonsin kommit upp en fråga kring de män som säger sig "lida" av denna sexsomni och deras syn på sitt eget ansvar att inte sova med andra personer? Som utomstående uppfattar man det som att det blir den våldtagna som får ta ansvar för något som rimligtvis borde ligga på den som vet att den är sjuk/gör saker i sömnen. Kan det inte vara aktuellt att den som "lider" av denna diagnos tar ansvar för det och inte sover ihop med andra personer (som då kan tänkas drabbas av den sovande sexsomnatikern). Sedan undrar jag, kanske lite off topic, hur forskningsläget ser ut. Hur har man forskat på denna diagnos? Hur vanligt är det att kvinnor lider av den? Vad har man haft för urval och population? Och hur stora har de olika forskningsprojekten varit där man slår fast att detta är en giltig diagnos? Är det bara våldtäkter som är det brott som relaterar till detta (alltså att maa gör saker sovandes) eller förekommer det andra brott där gärningsmannen säger sig sova? Mvh / Helena

Emelie Rosén, Ekot: Tack för många och bra frågor.

När det gäller männens eget ansvar så har jag inte sett resonemang om det i domarna. Men relevant här är att säga att ingen av de här männen hade heller någon sexsomnidiagnos eller hade sökt hjälpt för det.
Det var först efter att ha blivit anklagad för våldtäkt som detta lyftes fram,

När det gäller forskning så ja, det finns fall där personer som har sökt hjälp för sexsomni studeras i sömnen så att man kan bekräfta att det sker.

Men det gäller bara 53 fall från hela världen under 2000-talet, enligt en forskningssammanställning. Så det är inte så många.

Det finns några exempel på kvinnor som onanerat i sömnen, men det verkar vara vanligare hos män.

17:22, 2 November 2016


Fredrik Leijerstam: Vet vi vilken medicinsk/psykiatrisk expertis åklagare i de nämnda svenska fallen anlitat? Har de anlitat någon?

Emelie Rosén, Ekot: Åklagarna har mig veterligen inte haft någon sådan egen kompetens. Däremot har man tagit in utlåtande från sakkunniga, bland annat en sömnforskare - men han har inte själv publicerat någon forskning om sexsomni.

17:22, 2 November 2016


Hannah: Räcker det med ditt eget ord att påstå att man sovit? Eller krävs mer bevis för att man agerar under sexsomni i dessa fall?

Emelie Rosén, Ekot: När försvaret menar att mannen sov så är det upp till åklagaren att antingen visa att det är så osannolikt att man kan ignorera invändningen, och i annat fall motbevisa den. Och det är här det blir lite krångligt. För hur ska man hundraprocentigt kunna motbevisa det? Det är ofta omöjligt, menar de experter jag pratat med.

17:22, 2 November 2016


B: Jag har flera gånger bryskt tagit på personer som jag sovit i samma säng som. Oftast tidigare partners som jag haft en relation med, men även andra. Jag har ibland blivit väckt av min partner som varit arg och ibland har det utvecklats till ett samlag som båda är med på. Oftast förstår jag inte förens på morgonen vad som har hänt då min partner berättar om det, jag har då inget minne av vad som hänt. Vad jag förstår så är det inget psykoligiskt, utan snarare någon felkoppling i hjärnan. Det hävdar de iaf i detta podavsnitt från HuffPost LOVE + SEX (http://www.huffingtonpost.com/entry/what-it-is-sexsomnia_us_56cf31b0e4b03260bf75bf50) Minskat alkoholintag, sova i olika sängar, minska stress samt kommunikation med sin partner men även med andra verkar vara viktiga steg för att minska risken.

Emelie Rosén, Ekot: Vad intressant att du vill dela med dig, det du beskriver stämmer mycket väl med det som forskarna beskrivit som äkta sexsomni. Som du säger blir det en störning som gör att delar av hjärnan vaknar upp, trots att du egentligen fortfarande sover.
Grejen med flera av de svenska domarna är att den tilltalade inte har någon sådan här historik.

17:23, 2 November 2016


Mårten: Hur kommer det sig att hovrätter kan behandla yrkanden på sexomni så slappt. Varför har den inte krävt bättre underlag från försvaret?

Emelie Rosén, Ekot: Svårt för mig att svara på, men okunskap tror exempelvis Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

17:28, 2 November 2016


Bill: Så otroligt pinsamt för Sverige.

Emelie Rosén, Ekot: Ja, många har hört av sig och tycker det. Tack för att du lyssnar!

17:28, 2 November 2016


PIA: Det finns ett avsnitt av radiopsykologen i p1 där en man pratar om att han har sexsomni. Mycket intressant.

Emelie Rosén, Ekot: Tack för tipset!
Även Vetandets värld gjorde ett program i dag om sexsomni. Där finns mer information. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/800503?programid=412

17:28, 2 November 2016


Besökare: Tror du som forskaren, att detta rapporterande kommer leda till att perversa använder det som försvar?

Emelie Rosén, Ekot: Jag är ju undersökande journalist, och inte forskare, även om jag läst in mig på forskningen. Men de forskare jag pratat med har sagt att de ser en risk att personer allt mer använder det här också som försvar, trots att de inte har sexsomni.

17:29, 2 November 2016


Mårten: Att leka domstol i media är alltid hazard. Jag tror inte en sekund på att hovrätter kan behandla våldtäkter så oproffsigt.

Emelie Rosén, Ekot: Ni vi ska inte vara domstol, däremot kritiseras domarna av experter och jag har varit i kontakt med både domare och åklagare som också är kritiska och välkomnar granskningen. Åklagarmyndigheten själv har också konstaterat att det finns ett rättssäkerhetsproblem vid sådana här fall.

17:31, 2 November 2016


Tongala: Jag är en man som har varit på väg att våldta flera kvinnor vid flera tillfällen. Jag är inte pervers eller våldsam annars. Vid alla dessa tillfällen har det varit under påverkan av Stilnoct och antidepressiva mediciner! Medicinen gör att spärren försvinner. Jag har till o med kört bil utan att vara vaken!

Emelie Rosén, Ekot: Ja, vissa läkemedel kan vara triggande för sömnstörningar visar forskning.

17:31, 2 November 2016


Ingela Stinasdotter: tror att dessa friande domar att förövaren sover under våldtäkt är i samma anda som att kvinnor har utmanande kläder eller "inte säger nej" (som jag fö tycker är helt förståeligt när du är utsatt för våldtäkt!) detta tycker jag Ingela Stinasdotter

Emelie Rosén, Ekot: Tack för att du lyssnar!
Jag tror att alla kan enas om att det är svåra fall.

17:32, 2 November 2016


Alexis Nordgren: Går det att avgöra under själva övergreppet att personen sover och går det i så fall att väcka personen? Kan den utsatta då vittna om att personen inte sov?

Emelie Rosén, Ekot: Absolut, vittnesmålet är viktigt. Men det är också här svårt att vara säker. Till exempel kan personen ha ögonen öppna också under sömn, så även när kvinnan upplever mannen som vaken kan det inte anses som tillräckligt säkert i rätten. Så har det varit i flera av de fallen jag granskat.

17:37, 2 November 2016


J: Jag tycker att det är oerhört intressant att du vänder dig till akademiska experter. Dock så tycker jag överlag att man ofta missar att göra det i många olika ämne som diskuteras och presenteras i P1. Ofta så värderar man åsikter från en professor (i det relevanta ämnet) lika högt som en egenuttalad expert (som ofta saknar akademiska belägg). Hoppas att du, och andra reportrar på P1 fortsätter att använda universitet och akademiker.

Emelie Rosén, Ekot: Vad kul att du gillar granskningen!
Jag tycker själv att det ofta är bra att vända sig till akademiker och jag tar med mig din synpunkt.

17:37, 2 November 2016


Hanna: Kan du berätta något om de fall där män som hävdar att de sovit har blivit dömda? Vad skiljer de fallen från de fall där männen har friats?

Emelie Rosén, Ekot: I fall då männen dömts har rätten sagt att det är osannolikt eftersom inget i personens beteende runt händelsen stödjer invändningen att han sov, i kombination med att det inte finns någon historik av sömnstörningar. Men så ser det också ut i vissa friande fall, så det är ganska osäkert - vilket också kan vara ett rättssäkerhetsproblem.
I ett fall där mannen frias kommer han med invändningen att han sov först på rättegången, och då avfärdas det som en undanflykt.

17:38, 2 November 2016


Ulrika: Skulle man kunna tänka sig fällande domar i de fall där själva akten inte ifrågasätts men då med lindrigare påföljder med exempelvis förebyggande behandling då personen förmodligen är till fara för andra personer?

Emelie Rosén, Ekot: Jag är ingen juridisk expert, men utifrån dagens lagstiftning har jag svårt att se det eftersom personen inte anses ha haft kontroll över sina handlingar. Men vi ska komma ihåg att inget sånt här fall har prövats i Högsta domstolen, om det sker så blir prejudikatet intressant.

17:41, 2 November 2016


Raymond Wigg: Om en person hävdar att hen, eller om det endast är han som kan lida av en sådan åkomma, så måste väl det kunna bevisas medicinskt? Det kan väl varken tingsrätt, hovrätt eller HD, ha kompetens till?

Emelie Rosén, Ekot: Det här är knivigt eftersom vi måste bevisa skuld, inte tvärt om. Så det är faktiskt åklagarsidan som måste visa att mannens invändning är orimlig. Och där blir man ofta beroende av en sakkunnig, så det är viktigt att lyfta frågan om vem som ska anses vara expert och hur rätten sen ska bedöma den personens utlåtanden. Lite mer om det här blir det i Ekot i morgon.

17:42, 2 November 2016


Jens: Hej. Jag lider själv av att jag har sex i sömnen. Tycker det är tråkigt, i min uppfattning, att ni framhäver att problemet inte existerar.

Emelie Rosén, Ekot: Tack för att du hör av dig.
Ja, precis som vi rapporterat så är sexsomni ett fenomen som finns. Det problematiska blir dels om personer utnyttjar det faktumet genom att hävda att de sov trots att de inte gjorde det, och dels att män fälls som faktiskt sov. Osäkerheten och okunskapen blir ett problem oavsett, menar de forskare jag pratat med.

17:43, 2 November 2016


Nils-Göran Axelsson : Vad spelar det för roll om det görs vaken eller i sömnen, det är våldtäkt och skall dömas därefter. Ett kryphål, för dessa uslingar.

Emelie Rosén, Ekot: Samtidigt ser vår lagstiftning ut så att det krävs uppsåt för att dömas. Det gäller inte bara våldtäkt utan också andra brott.

17:43, 2 November 2016


Emelie Rosén, Ekot: Tack för alla bra och intressanta frågor!
Jag hann inte svara på allt, men en del svar hittar ni säkert i vår rapportering här: http://t.sr.se/2ficj6X
Granskningen fortsätter också i morgon.

17:46, 2 November 2016

Ekots granskning om sexsomni

Ekot har granskat 18 våldtäktsfall mellan 2010 och 2016 där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. I tio av fallen frias mannen från våldäkt.

I fem av de fallen frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen, så kallad sexsomni.

I alla de fem domarna finns resonemang om sexsomni som är irrelevanta och ibland till och med felaktiga, enligt den ledande sexsomniforskaren Carlos H. Schenck från University of Minnesota.

Ingen av män i de domarna som friats för våldtäkt enbart med hänvisning till att de sov hade någon sexsomnidiagnos.

I tre av fallen finns det inget stöd alls, eller mycket svagt stöd, för att det skulle röra sig om sexsomni. Bland annat eftersom männen snarare handlade under berusning, enligt Carlos H. Schenck.

Källor: Sveriges domstolar; Carlos H. Schenck; Update on Sexsomnia, Sleep Related Sexual Seizures, and Forensic Implications, NeuroQuantology; Sleep, Violence, and Forensic Implications, Sleep Disorders Medicine, Sleep and Sex: What Can Go Wrong?

Grafik: Så frias de för våldtäkt i sömnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".