Bildmontage av rök ur skorstenar och ett barn som snyter sig.
Även i Sverige har luftföroreningarna allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Foto: Björn Ask/TT, Claudio Bresciani/Scanpix/TT

Luftföroreningar dödar tusentals svenskar i förtid varje år

"Barn är extra känsliga"
1:14 min

På fredag träder Parisavtalet om klimatet i kraft. Det ändrade klimatet är direkt kopplat luftföroreningarna, säger Erik Swietlicki, professor i fysik vid Lunds tekniska högskola. Han berättar att tusentals svenskar dör i förtid varje år på grund av luftföroreningarna.

– Ungefär 5 000 svenskar dör i förtid varje år på grund av partiklar i utomhusluften, säger han. 

Till det ska läggas föroreningar inomhus. Tidigare i dag rapporterade Ekot att vart sjunde barn i världen riskerar att dö före fem års ålder till följd av luftföroreningarna, enligt en studie från FN:s barnfond Unicef. Och barnen är särskilt sårbara.

– Barn är extra känsliga och det är ju framtidens generationer som vi måste värna om. Så det är givetvis allvarligt, säger Erik Swetlicki.

Han har forskat på hur luftföroreningarna påverkar vår hälsa. Sverige är renare än många andra platser på jorden. Men även här har luftföroreningarna allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Våra luftföroreningar kommer till stor del från andra länder.

– Vi har många stora förbränningsanläggningar på kontinenten, kolkraftverk bland annat. När vindarna blåser därifrån för de med sig luftföroreningar. Så här i södra Sverige där jag sitter, i Lund, har vi högre halter än vad vi har längre norrut. Men sedan har vi också ett bidrag från småskalig vedeldning som ger ett stort bidrag även i små samhällen i Sverige, säger Erik Swetlicki.

Relaterat

Mer om Klimat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".