Burmesisk oppositionsledare fri

I Burma frigavs i morse oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Militärregeringen har hållit henne i husarrest och isolerad från omvärlden de senaste nitton månaderna. På en presskonferens förklarade Aung San Suu Kyi att hon nu är fri att åter ta ledningen för sitt parti, Nationella Förbundet för Demokrati.
Aung San Suu Kyi hade svårt att ta sig igenom den jublande folkmassan som trängdes kring henne när hon kom till sitt partis nedslitna högkvarter i Rangoon. På en presskonferens sa Suu Kyi att hon från och med idag är fri utan några restriktioner. Hon skall nu resa ute i landet för möten med partifolk som inte har kunnat se eller höra sin ledare på många år. Generalsekreterare i NLD Aung San Suu Kyi är generalsekreterare i Nationella förbundet för demokrati, NLD. Hon försäkrade vid presskonferensen att hon inte gjort några eftergifter till regimen i förhandlingar inför frigivningen. - Vi står fast vid vårt krav på ett stopp för internationella investeringar, bistånd och turism till Burma som sanktioner, så länge militärregeringen har makten, sa hon. Hemlig dialog Under husarresten har Suu Kyi haft kontakter med militärstyret, en hemlig dialog som öppnades efter påtryckningar från FNs särskilda sändebud för Burma, Ismail Razali. Dessa kontakter skall nu ta steget från förtroendeskapande samtal till diskussioner om politiska förändringar, förklarade Suu Kyi Landets rättmätiga ledare Själv är Aung Sang Suu Kyi Burmas rättmätiga premiärminister eftersom henns parti NLD vann med överväldigande majoritet det parlamentsval som militärregimen utlyste 1990. Men militärerna vägrade efter valet att lämna över makten. 1500 åsiktsfångar i Burma Aung San Suu Kyi sa att hon kommer att pressa på för frigivning av alla politiska fångar. Medborgarrättsorganisationen Amnesty Internation beräknar att det finns 1500 fångar i regimens fängelser som spärrats in för sina åsikters skull. Militärregeringen, som benämner sig själv Statens fred- och utvecklingsråd förklarar i ett uttalande att alla medborgare nu skall få delta i det politiska livet förutsatt att landet åtnjuter nationell enighet, fred och stabilitet. Regimen hävdar också att hundratals fångar har fått lämna fängelserna uinder de senaste månaderna och att fler frigivanden nu är att vänta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".