Beate Zschäpe går in i rättegångssalen följd av vakter.
Rättegången mot Beate Zschäpe har pågått sedan i juni 2013. Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Många frågor återstår i rättegången mot terrorgruppen NSU

Tros ha mördat nio män med utländsk härkomst och en polis
2:06 min

Det är nu fem år sedan den tyska nynazistiska terrorgruppen NSU avslöjades. Men ännu syns inget slut på en av de största rättsprocesserna i Tyskland under efterkrigstiden. Efter mer än 300 rättegångsdagar återstår många frågor obesvarade kring de tio mord, flera rån och sprängattentat som gruppen anklagas för.

Med undantag för ett kort uttalande har den huvudåtalade Beate Zschäpe tigit sig igenom hittills 318 rättegångsdagar. Många fler är planerade för att kartlägga vad som pågick under de 13 år då hon och hennes två kumpaner, de nu döda Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, höll sig gömda och utförde en lång rad brott runt om i Tyskland.

Zschäpe anklagas för medhjälp till de mord som hennes vänner begick på nio män med utländsk härkomst och en tysk poliskvinna, och därutöver 15 rån och flera sprängattentat på platser där många invandrare vistas.

Det var först i samband med ett misslyckat rån i november 2011 som gruppen avslöjades och de rasistiska sambanden mellan de många ouppklarade brotten blev uppenbara. Dittills hade offren själva och deras anhöriga misstänkliggjorts. Utredarna fokuserade på hedersmord, maffiauppgörelser och knarkhandel och avfärdade alla teorier om främlingsfientlighet som motiv.

Brottsutredningen har genomsyrats av slarv och skandaler. Rättegången hör till de mest omfattande som hållits i Tyskland men många frågor förblir obesvarade.

– Hur valdes offren ut, vilka andra medhjälpare hade NSU-gruppens kärntrio och varför hemlighålls så mycket material kring fallet? Det är några av de frågor som Adile Simsek, änka efter den mördade blomsterhandlaren Enver Simsek vill ha svar på, säger hennes juridiska ombud Seda Basay.

Men nu är det hög tid att komma till ett avslut, säger rättsreportern vid tidningen Süddeutsche Zeitung, som bevakat rättegången sedan dag ett för över tre år sedan:

– Det är inte bara viktigt för rättegången utan för hela samhället att få en dom för att skapa klarhet om vad som verkligen hänt och inte lämna fältet fritt för fantasier och konspirationsteorier, säger Anette Ramelsberger under en paus i rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".