President Bush med sin rådgivare Karl Rove.

Bushs hjärna Rove avslöjad som läcka

En av president George Bushs närmaste män ser ut att dras allt djupare in i en av USA:s mest uppmärksammade brottsutredningar. Karl Rove, biträdande stabschef och av många ansedd som presidentens viktigaste rådgivare, pekas i medierna ut som den som läckt namnet på en hemlig CIA-agent.

Denna handling är brottslig och läckan utreds av en specialåklagare.

Det är tidsskriften Newsweek, som i sitt senaste nummer avslöjar att Karl Rove erkänner, att det är han som är läckan bakom offentliggörandet av namnet på en hemlig CIA-agent.

Rove mest avskydd
Tanken på att just Karl Rove skulle kunna bli åtalad för ett brott betraktas av många demokrater i Washington som en flera månader för tidig julklapp. Bland de mest hängivna demokratiska partiarbetarna är Karl Rove den kanske mest avskydde av de republikanska ledarfigurerna.

Inte minst eftersom Rove anses vara en extraordinär politisk begåvning som legat bakom båda Bush valsegrar. Häromåret kom också en porträttbok om Rove med den talande titeln Bushs Brain - Bush hjärna.

Ny politisk storm
Det som håller på att blåsa upp till en politisk storm började i den infekterade striden om kriget i Irak - och Bushadministrationens motiv för att starta det.

Den före detta amerikanska diplomaten Joseph Wilson, anklagade i en debattartikel Bush och hans medarbetare för att vilseleda allmänheten om Saddam Husseins påstådda massförstörelsevapen.

Eftersom Wilson själv sänts ut för att undersöka en del av anklagelserna var kritiken svår för administrationen att vifta bort.

CIA-agent gift med regeringens utsände
Kort därefter dök medieuppgifter upp om att Wilson var gift med en CIA-agent, att det var hon som skickat iväg sin man på uppdraget och att Wilsons uppgifter därför inte skulle tas på allvar.

CIA-agenten Valerie Plame arbetade under dold identitet och att avslöja hennes identitet är ett brott. Ett brott som en åklagare nu utrett under två års tid.

Enligt Karl Roves advokat erkänner Rove att han är åtminstone en av källorna bakom offentliggörandet, men han hävdar att han inte kände till att Valerie Plames identitet var hemlig.

Anders Holmberg, Washington
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista