Tredelad bild: Kvinna som handlar något på en dator, nyckel i en dörr och ett sovrum i en lägenhet
Delningsekonomin för med sig problem för Skatteverket vad gäller att få in riktiga inkomstuppgifter. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT.

Problem med oredovisade inkomster från Uber och Airbnb

"Man vet inte om att det här ska beskattas"
2:06 min

Den nya delningsekonomin, med tjänster som Uber och Airbnb, för med sig stora problem med uteblivna skatter för Skatteverket.

Det här slår Skatteverket fast i sin slutrapport om den så kallade delningsekonomin som kom i dag.

– Problemet är att vi får nya affärsmodeller som bygger på att det är privatpersoner som gör affärer mellan varandra och vi får svårt att få in beskattningsinformation och kontrolluppgifter. Det kan också vara svårt för dem att veta hur de ska beskattas, säger Rebecca Filis på Skatteverket som är ansvarig för rapporten.

Med delningsekonomi menas olika sätt att dela, hyra, låna och byta saker istället för att äga dem. Exempel är taxitjänster som Uber och personer som hyr ut sina bostäder via exempelvis Airbnb.

Som Ekot rapporterat tidigare har Skatteverket upptaxerat flera personer som hyrt ut sin privata bostäder via Airbnb, eftersom de har deklarerat felaktiga inkomster och de kontroller som hittills gjorts visar att det är vanligt med oredovisade inkomster inom delningsekonomin.

– Det beror nog mycket på okunskap helt enkelt. Att man vet inte om att det här ska beskattas eller hur det ska beskattas. Men det kan också vara så att man tänker sig att "det här är svårt för Skatteverket att upptäcka, så därför redovisar jag inte inkomsten", säger Rebecca Filis.

Skatteverket drar slutsatsen att de regler som finns i dag är tillräckliga, men att en stor del av redovisningsansvaret vilar på de enskilda individerna.

Ett sätt att komma tillrätta med det här skulle, enligt rapporten, vara att företag som Uber och Airbnb rapporterar in sina användares intäkter direkt till Skatteverket.

– Det är de som oftast hanterar betalningarna. Det är de som sitter på uppgiften om vilka som är utförare och hur mycket utbetalningar som går till dem. Så det är egentligen bara ett sätt att få in information från de som har den, säger Rebecca Filis.

I dagsläget är det svårt att säga om delningsekonomins framväxt har ökat eller minskat skatteintäkterna totalt sett. Men klart är att sektorn växer och att effekterna väntas bli stora i framtiden – men inte heller här går det att säga om skatteintäkterna kommer öka eller minska.

– Nej, vi vet för lite i dag. Vi har för lite data för att kunna göra en fullständig bedömning. Det är uppskattningar, bedömningar och antaganden utifrån det vi vet i dag, säger Rebecca Filis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".