Svartvitt porträtt av Raoul Wallenberg i halvprofil.
Raoul Wallenberg. Foto: Scanpix.

Raoul Wallenberg har dödsförklarats

Raoul Wallenberg har dödförklarats av Skatteverket, skriver Expressen. Myndigheten skriver enligt tidningen att "han ska anses ha dött den 31 juli 1952".

Wallenberg har hjältestatus sedan han räddat tiotusentals judar från nazisterna i slutet av andra världskriget.

Hans försvinnande efter det att han gripits av sovjetiska styrkor 1945 är en gåta som ännu inte har fått sin lösning. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas.

En ansökan om att få Wallenberg förklarad död har inkommit från diplomatens gode man.

Fakta. Raoul Wallenberg

Föddes 1912 och utbildade sig till arkitekt i USA. Han arbetade sedan som affärsman.

När Raoul Wallenberg, med titeln legationssekreterare, kom till Budapest 1944, hade nazisterna redan skickat över 435 000 judar från den ungerska landsbygden till koncentrationslägret i Auschwitz.

Genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.

1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjankafängelset i Moskva.

Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".