Påve Franciskus, flankerad av ärkebiskop Munib A. Younan och Martin Junge i Lutherska Världsförbundet under den ekumeniska mässan i Lunds domkyrka.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Historisk omfamning mellan kyrkor

12 min

I en historisk omfamning stod företrädare för den katolska och lutherska kyrkan enade i domkyrkan i Lund i dag.

Vi katoliker och lutheraner har påbörjat en vandring på försoningens väg, sade påve Franciskus under sin predikan.

Som en inledning på 500-årsminnet av reformationen undertecknade påve Franciskus och biskop Munib Younan ett gemensamt uttalande under dagens gudstjänst. Uttalandet förseglades sedan med en omfamning.

– Det är ett fantastiskt stort steg som tagits i dag i rätt riktning och vi kan bara hoppas och be på att fortsättningen blir lika konstruktiv som denna dag har varit hittills”, säger Christopher Meakin, präst i Svenska kyrkan i Ekots direktsändning.

Gudstjänsten i Lunds domkyrka bevittnades av en krets särskilt utvalda gäster, däribland statsminister Stefan Löfven, kungaparet och utrikesminister Margot Wallström. Händelsen är unik då Lutherska världsförbundet och Vatikanen gemensamt bjudit in till gudstjänst.

– Vi katoliker och lutheraner har påbörjat en vandring på försoningens väg. Reformationsminnet 2017 ger oss ett nytt tillfälle att gå den väg som redan tagit form genom 50 år av dialog. Vi får inte resignera inför oenighet och avstånd. Nu får vi möjlighet att övervinna motsättningar och missförstånd, sade påve Franciskus under sin predikan.

Det är första gången på 27 år som en påve besöker Sverige. Anledningen till att gudstjänsten förlagts till Lund beror på att det var här Lutherska världsförbundet bildades för snart 70 år sedan.

– Det är inget vanligt besök och det är det som är det speciella. Att påven inte kommer som en gäst och besöker katolska kyrkan utan att han kommer just för det här ekumeniska som händer, sade ärkebiskop Antje Jackelén i Ekots direktsändning tidigare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista