Bildmontage av Hillary Clinton i talarstolen samt händer vid ett tangentbord.
Det är fortfarande osäkert om några mejl till eller från Clinton förekommer i sexbrottsutredningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Justin Sullivan/Getty Images/AFP/TT
PRESIDENTVALET I USA

Stora oklarheter kvarstår kring Clintons mejlhärva

"Trump har fortsatt att hamra in att Clinton är en lögnare"
2:15 min

Samtidigt som presidentkampanjerna pågår för fullt kantas slutspurten av avslöjanden om de båda kandidaterna: nu senast att FBI inlett en undersökning av Hillary Clintons mail. Men FBI-chefen James Comey får kritik från Republikanerna för att ha gått ut med det här utan att kunna ge några detaljer om vad utredningen egentligen handlar om.

Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik berättar om senaste nytt från Detroit:

– FBI har alltså utverkat en domstolsorder för att gå igenom det som tros vara uppåt hundratusentals mejl som förekommer i en helt annan brottsutredning. Den utredningen handlar om misstänkta sexbrott mot minderåriga, ett sammanhang man inte vill förekomma i om man vill bli president i USA naturligtvis. Det kan vara så att det finns gammal e-post från Clinton bland dessa mejl, på grund av kopplingar till närmaste medarbetaren Huma Abedin, berättar Agneta Furvik.

Men mycket är fortfarande oklart.

– Vi vet fortfarande inte om det är några mejl där som är till eller från Hillary Clinton. Om så är fallet vet man inte heller om de här mejlen redan är genomgångna i den utredning som FBI gjorde i somras och som lades ner i juli. Då sa man att det inte fanns någon rimlig brottsmisstanke. Man vet helt enkelt väldigt lite. 

Du är precis på väg till ett valmöte för Donald Trump som ska tala i Detroit ikväll, hur använder han de här uppgifterna?

– Han har hela helgen fortsatt att hamra in budskapet att Hillary Clinton är en lögnare och bedragare. Han har naturligtvis fått nytt bränsle med råge i och med det här. Även om det inte är några klara misstankar egentligen, har det rört om alldeles kopiöst i den amerikanska valrörelsen. 

Men enligt Agneta Furvik har Trump-kampanjen sagt sig inte vilja göra FBI-härvan till huvudtemat under den återstående veckan fram till valet. 

– Man vill fokusera på den politik som Trump och hans republikanska parti vill driva. Det handlar bland annat om ekonomisk politik, mot frihandel och skattesänkningar, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".