Rysk ex-minister brottsmisstänkt

Rysslands förre premiärminister Michail Kasianov utreds av åklagare för misstankar om att ha köpt fastigheter på ett olagligt sätt. Undersökningen kommer några månader efter att Kasianov sagt att han kan tänka sig att ställa upp mot Putin i nästa presidentval.

Det ska handla om en dacha, ett ryskt sommarställe. Men det är ingen liten banvaktarstuga.

115 000 kvadratmeter tomt längs Moskvafloden. Stort hus, privat strand och tennisbana.

Huset ägdes förut av en höjdare från Sovjettiden, Michail Suslov. Han var Sovjets chefsideolog under Leonid Breznjev.

Köpte för en bråkdel av värdet
Fastighetspriserna i Moskva är som i andra huvudstäder höga. Men Kasianov ska ha fått köpa denna stuga förra året för en bråkdel av dess värde.

Men anklagelserna som åklagarna nu ska utreda kan ses som ”kompromat”. Det är anklagelser som är en sorts varning - ”håll dig ute ur politiken”.

För från början kommer uppgifterna från Alexander Khinshtein som är journalist. Men främst är han ledamot i Duman för Förenade Ryssland, det Putintrogna partiet som helt dominerar parlamentet.

Michail Kasianov själv förnekar kategoriskt att han har gjort något olagligt.

Att starta en förundersökning är i sig inget märkligt med tanke på uppgifterna. Kasianov gjorde också karriär på det ryska finansministeriet under Boris Yeltsin 90-tal, då det sovjetiska samhället privatiserades.

Timingen kan vara politisk
Men själva timingen kan vara politisk, för Kasianov är en tänkbar rival till presidenten Vladimir Putin.

Han var Putins premiärminister i fyra år, men fick med sin regering sparken förra året. Sedan dess har han hållit en låg profil.

Men i februari i år, på dagen ett år efter att han fick gå, sade Kasianov att det inte är omöjligt att han blir Putins motståndare i presidentvalet om tre år.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se